Може ли ЦСКА да сложи край на хегемонията на Лудогорец?

15 януари 2021 11:00   1 коментар   3028 прочита


Чужди треньори ще водят основните претенденти за титлата във втората част от сезона в Efbet лига. Въпреки че със Станислав Генчев Лудогорец натрупа 6 точки аванс на върха в класирането пред ЦСКА и Локомотив Пловдив, в Разград решиха отново да се обърнат към задграничен наставник. Начело на “орлите” застава младият литовски специалист Валдас Дамбраускас. От клуба твърдят, че отдавна следят работата и развитието на британския възпитаник от прибалтийската република. След три неуспешни опита с чужд треньор може би този път Лудогорец са уцелили правилния човек. Дали е така, ще разберем през пролетта.

И докато Дамбраускас е загадка за българската футболна публика, то името на другия чужденец, който може да спечели титлата, вече е достатъчно добре познато. Бруно Акрапович пое ЦСКА през ноември и само няколко седмици по-късно си пролича резултатът от неговата работа. След като донесе две национални купи на пловдивските “черно-бели”, босненският специалист е готов да се бори и за титлата, но вече начело на “червените” от Борисовата градина в София. С Акрапович като треньор тимът от стадион “Българска армия” става реален претендент за титлата и може да бие най-после Лудогорец в директен сблъсък. 

Двубоят в Разград се очаква с нетърпение, а според Efbet гостите имат сериозни шансове за успех в дербито в края на февруари. Дотогава Дамбраускас все още няма да се е ориентирал достатъчно родната футболна действителност, докато Акрапович е наясно как да вземе успеха срещу Лудогорец. Правил го е начело на Локо Пловдив, може да го постигне отново.

Какво промени Акрапович на “Армията”?

След два месеца е рано за изводи. Но и в ЦСКА треньорът прилага прагматичното си мислене и доказва способността си да извлича максимума от своите играчи. Без съмнение своята заслуга имаше и неговият предшественик Стамен Белчев, който изведе “червените” до така желания успех в плейофа на Лига Европа срещу швейцарския Базел, и то като гост. Но не бяха рядкост слабостите и пропуските в защита. А при Акрапович тези грешки са сведени до минимум. Значителното стабилизиране на отбраната се доказва лесно от статистиката - в десетте мача под ръководството на босненския специалист преди Нова година ЦСКА допусна само три попадения. Ако задържи това ниво на представянето и подобри успеваемостта в атака, “червените” имат шанс да сложат край на 9-годишната разградска хегемония.

Какво може да се очаква от останалите?

Едва ли трети отбор ще бъде способен да се намеси в спора за първото място. Локомотив Пловдив изглеждаше готов за такава борба под ръководството на Акрапович, но напускането на треньора нанесе удар по амбициите на “смърфовете”. Берое все още е далеч от нивото да се бори за титлата, въпреки че претенциите на старозагорския тим за класиране в Европа не са лишени от основание. Арда и ЦСКА 1948 бяха приятните изненади през есента на 2020 г., не може обаче да се очаква тези отбори да играят роля в борбата за шампионската титла. А Левски, макар и вече да започна да показва признаци на стабилизиране във финансово отношение, също е много далеч от това да се намеси отново в надпреварата за първото място.

Така че въпросът е ще спечели ли Лудогорец рекордна десета поредна титла или ЦСКА ще сложи край на тази хегемония. “Зелените” от Разград са фаворити, но имат своите слаби места.
 


Още за: футбол   ЦСКА   Ефбет   Още от: Спорт

Принтирай статия
1 коментар
17 Януари 2021 11:38 | Джумаята
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Литекс не е цска.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар