Менидъжърът на Пирин пред БиБиСи: Уча български, защото уважвам страната

18 декември 2020 13:49   2 коментара   6069 прочита


ениджърът на втородивизионния Пирин Уорън Фийни даде интервю пред БиБиСи, в което разкрива с какво се е сблъскал при идването си в Благоевград, какви са целите му и защо много северноирландци искат да му гостуват в България  

 

„Когато отидох в България, исках да вляза и да ударя по масата. Играчите трябваше да започнат да играят много по-интензивно - нещо, с което футболистите ми не бяха свикнали. Знаех, че ще има съпротива от тяхна страна. Стилът на игра, с който българите са свикнали, е много бавен. Те са доста технични, но аз исках да вкарам тази енергия и ентусиазъм в тях, да ги накарам да движат топката по-бързо. Когато поисках това от тях, няколко от футболистите повдигнаха вежди. Хубавото е, че играчите са се възползвали от това, което се опитвам да направя, начина, по който искам да тренират, и начина, по който искам да играят.

 

Беше трудно, тренираме шест дни в седмицата на 100%, защото колкото по-усилено тренирате, толкова по-лесни стават мачовете. В началото на сезона казах, че няма да започнем да играем по начина, по който искаме, до ноември. Но за щастие го направихме. Ние бяхме в страхотна форма преди зимната пауза. Както казах, бяхме в добра форма, след като излязохме в зимна ваканция. Но аз не съм човек, който да се увлече. Когато погледнете големите имена в Първа лига, ние искаме да бъдем като тях. Подобно на ЦСКА, Лудогорец и Локомотив Пловдив. Това са огромни клубове и би било чудесно да спечелим промоция и да се състезаваме срещу тях в елита от следващия сезон", заяви Фийни. 

 

Той разкри, че едно от първите неща, което е направил при идването си в България, е било да започне да учи езика и да опознава нашата култура. 

„Футболът е моят живот, има възходи и падения, но аз го обичам. Сега съм в нова държава, където опознавам нова култура и нов футболен стил. Мисля, че е важно да уважавам държавата, в която живея и работя, така че научих езика и опознавам културата. Това е половината от успеха. По-голямата част от играчите могат да говорят английски, но аз използвам и преводач“, добави северноирландецът.

Уорън Фийни говори и за зимната селекция на Пирин. Той призна, че слуша съвети от дългогодишния мениджър на Портадаун Рони Макфол.

„Собствениците винаги са много честни с мен. Говорих по телефона с тях им казах, че искам повече пари за закупуване на нови играчи през януари. Ако не ги бях поискал, нямаше да ги получа. Винаги си спомням съветите, които Рони Макфол ми даде, когато управлявах Линфийлд и играхме срещу неговия отбор Портадаун. Току-що ни бяха победили и той каза:

Уверете се, че сте похарчили парите, защото човекът зад вас със сигурност ще го направи. Това ми е останало в съзнанието и съм благодарен на големия Рони, че ми го каза“, добави Фийни.

Специалистът коментира и жребия за световните квалификации, който противопоставя България на неговата родина Северна Ирландия.

„Всъщност се радвам, защото в България има толкова много закачки по тази тема. Местните хора ми казват, че техният отбор е по-добър от нашия. Аз обаче им казвам, че ще продължим да ги гледаме отвисоко от нашата по-висока позиция в световната ранглиста. Истината е, че ще бъдат тежки мачове, но Северна Ирландия може да ги спечели. В момента България трудно отбелязва гол, но могат да запазят мрежата си суха“, завърши Фийни, който призна, че множество северноирландци вече искат да му гостуват, за да посетят срещата между България и Северна Ирландия./Мач Телеграф,Гонг


Още за: фийни   Пирин   език   Още от: Спорт

Принтирай статия
2 коментара
18 Декември 2020 15:54 | жител
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Малоумник


18 Декември 2020 16:33 | нико
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

кога си тренирал шест дни в седмицата, четири дни плюс мача, това е




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар