Легендата на “Пирин” Методи Стоянов-Мечо: Бях сянката на Марадона

29 март 2021 15:55   14 коментара   38154 прочита


Видях как в Буенос Айрес тълпа от 80 000 човека понесе идола си на ръце, разказва персоналният пазач на Диего

“Ти ще пазиш Марадона.”

С тези думи селекционерът на националния отбор на България Данко Роев се обръща към футболиста от “Пирин” Методи Стоянов в съблекалнята на стадиона на “Ривър Плейт” преди мача с Аржентина. На 24 април 1979 г. трибуните са претъпкани с над 80 000 запалянковци и дивашкият им рев отеква далеч зад стените на арената.

“Само ти можеш да се справиш – продължава разбора си Роев. – Знаеш отлично как да спираш най-добрите играчи на съперника. Правил си го много пъти в България…”

Марадона е следван по целия терен от Методи Стоянов-Мечо

Но едно са родните терени в “А” група, а съвсем друго да гостуваш в дома на световния шампион, пише "България днес". И да пазиш гениалния Марадона, за когото вече всички говорят.

“Аз дори не очаквах да бъда титуляр в Аржентина – връща лентата Методи Стоянов. – През главата ми започнаха да хвърчат всякакви мисли. На ума си викам: “Е, нема що… Селянчето от Левуново ще пази Марадона…” Но щом треньорът ми е дал задача, няма мърдане. Ще го следвам като сянка по целия терен.”

Методи Стоянов със снимка от мача в Буенос Айрес

Мачът започва и теренът е обсипан от край до край с хартиени листчета и ленти, каквато е традицията в Аржентина. Там народът диша и се храни с футбол. Домакините натискат и очакванията са да пречупят лесно съпротивата на българите. Всичко започва по най-добрия начин за световните шампиони и те повеждат с 1:0 още в самото начало. Голът е на Рене Хусман. Българите нямат никакво намерение да се предават и стигат до изравнителен гол на Христо Бонев от фаул. Попадението на Зума е студен душ за фанатизираните запалянковци. Краят на първото полувреме идва при резултат 1:1 и двата отбора се оттеглят на почивка. Втората част отново започва с надмощие на “гаучосите”.

Снимка от мача с Аржентина е пазена в рамка от Методи Стоянов

“Марадона беше изключително труден за опазване и не искам да твърдя, че съм успял да го спра напълно – казва Стоянов.- Факт е, че той не вкара гол в тази среща. Опитвах се да го следвам по целия терен. Той беше само на 19 години, пълен с енергия и обожаван от цяла Аржентина. В една ситуация успя да ни навърже с финтове няколко човека и излезе сам срещу вратаря Христо Христов-Бараката. Замахна му веднъж, Бараката се хвърли на земята. Марадона не вкара топката във вратата. Реши да лъже още. Замахна втори път и Христо пак се хвана на финта. При третия опит на Марадона да го лъже и след това да стреля нашият вратар улови посоката. Христов хвана топката в ръцете си и така Диего не успя да се разпише. Но в минутите след тази ситуация трибуните щяха да се срутят от френетичния танц на докараните до екстаз привърженици.”

Марадона е боготворен в родината си

Аржентина успява да спечели срещата с гол през второто полувреме на Даниел Пасарела. Но България се представя достойно срещу световния шампион. След края на срещата феновете не се разотиват. Всички чакат любимците им да излязат от съблекалнята. “Вече си тръгвахме от стадиона, когато пред очите ми тълпа от десетки хиляди аржентинци грабна Диего Марадона на ръце и го понесе по улиците на града”, спомня си Мечо. – За своите сънародници Диего беше живо божество.”

Вестниците в страната отделят заслужено внимание на мача Аржентина – България, както и на звездата ни Христо Бонев. Поместено е интервю със Зума. А на снимките от мача неизменно присъства Марадона. И, разбира се, неговата сянка – Методи Стоянов. “България гостува за приятелска среща с Аржентина скоро след двубоя, в който и аз взех участие – разказва Мечо.- Втория път не бях в състава, но за Буенос Айрес пътува Краси Безински. В тамошната преса се бяха върнали към мача от 24 април 1979 г. На някои от публикуваните кадри аз съм до Марадона. Безински беше купил вестници и ми ги донесе в Благоевград. Пазя ги до днес, за мен са скъп спомен. Гордея се, че макар и само за един мач успях да се докосна до най-великия футболист за всички времена.”


Още за: мечо   Пирин   легенда   Още от: Спорт

Принтирай статия
14 коментара
29 Март 2021 20:09 | gosho
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Mecho i ti si LEGENDA za nas.


29 Март 2021 20:29 | Шмайзеро
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Еййййй, навремето имаше футболисти, фенове, .....! А са лайна!


29 Март 2021 20:29 | Пирин
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Мечо беше страховит футболист. Имаше убийствено воле. Няма да забравя на един мач изпълняваше фаул пред вратата и в момента на удара футболистите от стената се разбягаха.


29 Март 2021 20:31 | томи каракостов
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

ВЕЛИК СИ МЕТОДИЯ-ВЕЛИИИК !!! САМО ПИРИН-особено оня ИСТИНСКИЯ....


29 Март 2021 20:42 | Йован Сиктерс
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Аз бех свидетел как на един мач целата публика меткаше камъни по рейсо на Левски. Един камък отскочи рикушет от главата на един милиционер и удари един гражданин. Гражданино го откараха в болница а милиционеро продължи да млати с палката. И милицията беше читава тогава!


29 Март 2021 20:47 | Гоце Краводеров
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Пирин от времето на Мечо, Бараката, Шмайзеро беше по-добър от сегашния национален отбор! Ония бяха мъже, а сега лайнари!


29 Март 2021 21:27 | Кольо Безин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

До Томи Каракостов-Брада, ти си политическа и футболна лека жена.


29 Март 2021 22:37 | Кольо Безин
Оценка:
-8
 (
8
 гласа)

а тоя Мечо е пълен селянин, Левуновски кавал.


29 Март 2021 23:22 | Кети Бенева
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Абе Кольо Безин, по голям селяндур от теб няма, ако знаеш от къде е тръгнал този човек и за времето си е постигнал толкова много, а ти сельо ко направи зарови носа в телефона и реши да фейкаш. Писна ми от безделници


29 Март 2021 23:32 | Кольо Безин
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Кети Бенева трай оти яз съм у групата на Братя ЕЛЕЗОВИ и да те не резнем.


30 Март 2021 01:15 | abv
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Един път през 1982 на мач с Миньор Бухово Мечо така ритна топката, че счупи счупи прозореца на съблекалнята. На два пъти съм виждал да вкарва гол направо от корнер - с Тракия / сега Ботев / Пловдив и с Черно море. За съжаление и двата мача загибихмв с 1:3 като домакини.


30 Март 2021 09:41 | Пингуи
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тогава имаше футболисти, а са само педерасТи.


30 Март 2021 23:27 | гражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

държава няма ние искаме спорт да има


01 Април 2021 23:18 | Благоевград
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като футболист играеше задоволително добре и публиката го харесваше. Но като човек е пълен простак и глупак. Не знам какви хора живеят в Левуново, но той си е чисто говедо. За обноските и поведението му сред хората не е за разправяне. Но например нека отговори защо се крие като плъх от незаконен син 40 години? Защо не погали внука си от този син и не му купи поне една топка? А между другото това дете - внука му е също футболист и играе талантливо в детски футболен отбор на Благоевград.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар