Хандбалният спец Н. Пиргов от Г. Делчев се върна на работа в Ангола за 2+1 г.

24 юни 2011 00:20   2 коментара   10752 прочита
Н. Пиргов
Н. Пиргов


Н. Пиргов

Хандбалният спец Николай Пиргов отново напусна България и започна треньорска кариера в чужбина. Гоцеделчевецът тръгна по позната дестинация - Ангола, където пое съдбините на най-новия хандбален клуб в африканската държава - "Кабо шпорт".

Отборът от столицата Луанда е основан едва през 2008 г., но вече два пъти е първенец в мъжката местна лига.

За разлика от първия престой в африканската държава, когато бе начело на националния тим, събран в отбора на армията "Примо агощо", сегашния му работодател е един от най-богатите хора в страната и в южната част на Африка - Дима Домингеш, който осигурява всички необходими условия, за да се чувстват играчи и треньори изцяло съсредоточени върху изявите си. Н. Пиргов подписа за 2+1 години с опция за удължаване на договора за още по-дълъг период в зависимост от представянето.

Българинът е натоварен да отговаря за цялата спортно-състезателна дейност на всички гарнитури и изготвяне на единна програма на работа. Той застава на поста на бившата звезда на "Бенфика" Жозе Теодоро, който водеше състава в последното първенство, но не постигна очакваните резултати.

Рамо на Пиргов да попадне в "Кабо шпорт" удари бившият секретар на Анголската федерация Диди, който даде ласкави препоръки за българския специалист пред шефовете на клуба от Луанда.

От своя страна Николай Пиргов изрази оптимизъм, че може да повтори и дори да подобри постижението на предишния си клуб "Примо агощо". Гоцеделчевецът изкара много успешен мандат в Ангола между 2004 и 2007 г. и стана един от обичаните треньори там. С тима на армията 3 пъти бе шампион на страната.

Освен това участва в турнира за Купата на шампионите на Африка и Суперкупата на Африка през 2004. С женската селекция спечели злато и сребро в първенството и националната купа. Това отвори вратите на Пиргов за националния тим на Ангола, който предвождаше на олимпиадата в Атина и на две световни първенства в Тунис и Германия.

След завръщането в родината изпълняваше функциите на технически директор на местния клуб, изкара кратък престой и начело на гръцкия "Докса" /Драма/.


Още за: Н. Пиргов   треньор   кариера   Още от: Спорт

Принтирай статия
2 коментара
24 Юни 2011 22:57 | CHICAGO
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво ПИРГА, ти ще успееш, пожелавам ти МНОГО, МНОГО ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ.


25 Юни 2011 07:21 | Геров
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Напред Ники и горе главата




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар