Десподов е най-резултатният българин през 2023 година

23 декември 2023 17:59   8 коментара   6293 прочита


Кирил Десподов е българинът с най-много голове за 2023 година на клубно ниво. Той има 21 попадения, с 4 повече от следващия го Ивайло Чочев, който бе победител в тази своеобразна класация през миналата година.

11 от головете на нападателя от Кресна за първенство са с екипа на Лудогорец, а 4 са за ПАОК. Капитанът на националния отбор направи много силна пролет с "орлите" и наниза 9 попадения, в това число и много важен хеттрик за обрата над Черно море с 3:2. Той не пропусна да накаже и ЦСКА,  и ЦСКА 1948, като на практика осигури титлата на разградчани.

Десподов има три гола в евротурнирите, като първо с разградчани вкара на Олимпия, а за ПАОК се разписа срещу Абърдийн и ХИК Хелзинки.
Впечатляващ е и броят на асистенциите на Десподов, който за календарната 2023 г. е 17. Той направи хеттрик от голови подавания при успеха с 8:1 над Ботев (Враца) и с ПАОК срещу Кифисия. Въпреки слабото представяне на националите, Кирил продължи силното си представяне за "лъвовете" с три попадения - при 2:2 със Сърбия, 2:2 с Унгария и 2:0 над Кипър.

Чочев пък продължава да бъде сред българските топреализатори през последните три сезона. Контролният му пакет от попадения идва от първенството, където има 13 и изостава от Десподов само с 1. Феноменалното е, че 12 от тези попадения са реализирани за 10 победи на ЦСКА 1948. Чочев вкара два за 2:1 над Ботев (Враца) и по един за победите над Етър, Ботев (Пловдив), Пирин, Хебър (два пъти), Арда, Локо (София), Берое и Септември. Само два от головете му пък не носят победа на "червените" - при 2:2 с Левски през пролетта и с Лудогорец пак за 2:2.

Чочев има и четири попадения за Купата на България, като два са на полуфинала с Локо (София) и един при загубата от Лудогорец на финала.

На трето място е головата сензация на тази есен - нападателят на Хебър Георги Николов. Той се разписа осем пъти за пазарджиклии в първенството, въпреки че пропусна цели четири срещи заради наказание. През пролетта Николов игра за втородивизионния Спортист (Своге), но в преброяването са включени само голове, реализирани за елитни тимове. Цели пет гола Николов реализира и в квалификациите за младежкия национален отбор. Той вкара хеттрик за разгрома над Естония, още едно попадение за 1:1 с балтийската държава, както и срещу Черна гора.

Четвъртото място е за правещия изключителен сезон за Арда Преслав Боруков, като силните му мачове доведоха до повиквателна за националния отбор. Боруков има 6 гола през есента и 5 през пролетта за първенство. Всичките му голове носят победи, с изключение на попадението му за 3:3 с Черно море. Изключително важни бяха двете му попадения за 3:2 срещу Славия - мач, който осигури на кърджалии участие в бараж за евротурнирите. За националния вкара при загубата с 1:2 от Черна гора.

На петата позиция е голмайсторът на Черно море Атанас Илиев, който стартира много силно през есента. Той наниза 7 гола, четири от които бяха от дузпи. Илиев се разписа и три пъти през пролетта на тази година. 11-ото му попадение е много важно - за победата с 2:1 над ЦСКА - София за купата.

След Чочев Ивелин Попов е вторият, който не е централен нападател и заема шестата позиция в тази класация с осем попадения. Той е в основата на възраждането на Ботев (Пловдив) след ужасяващия старт на сезона, като реализира шест попадения. Две от тях са с екипа на Левски през пролетта.

Великолепната седморка завършва с вкаралия седем попадения Атанас Колев. Благодарение на него и шестте му гола през есента Крумовград е на толкова високо място в класирането, пише "Мач Телеграф".

 


Още за: десподов   Кресна   голове   Още от: Спорт

Принтирай статия
8 коментара
23 Декември 2023 19:30 | тцтцтц
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

От Кресна излезна футболист от Пирин не


23 Декември 2023 20:02 | Черниче
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

Боклук


23 Декември 2023 20:17 | Бек
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Селчуууу


24 Декември 2023 09:03 | Перник76
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От Пирин навремето имаше един Боздански, но когото казваха холандскио Ваненбург


24 Декември 2023 09:07 | Аман
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Да е здрав и жив и да жъне нови успехи . А на завистливите злобари весела Коледа и господ да им донесе повече разум и доброта!


24 Декември 2023 12:59 | тцтцтц
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Еееее пак на някой не му харесва истината. И 100 минусчета да сложиш фактите са си факти. От ДЮШ не е излезнал нито един футболист в близките 15-20 години Да перник76 имаше един .....имаШЕ


26 Декември 2023 14:29 | Коледа е
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Бъдете по ведри по щастливи по добри. Ако помните нещо лошо сега е момента да заравите за да е леко на вашата душа, има кой да иска отговорност за греховете. При него няма корупция
Десподов е от нашия край така че ще се гордеем с него. Излязъл е от благоевградски клуб Пирин 2001


26 Декември 2023 15:09 | Аман
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абе гюбре Иван ли си съдран ли си, ако на тебе ти плаща некой да рекламираш разни глупости не пиши по вестниците защото това е забранено. Ходи между хората та да видиш какъв ще го отнесеш хем бой хем и кожени тояги. И вие от Струма си прочетете Конституцията предоставяте на разни и идиоти да си рекламират глупости.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар