Бронзовият медалист от САЩ-94 Б. Генчев: Искам да отглеждаме в Петрич футболисти за трансфер в чужбина

16 март 2010 00:20   6 коментара   15838 прочита
Бончо Генчев
Бончо Генчев


Бончо Генчев

Базата в южния град разполага с предварителна даденост и вероятен потенциал

- Г-н Генчев, какви са впечатленията Ви от базата в Петрич?

- Обикалям постоянно спортните бази, когато имам възможност да се прибера у дома. Признавам, че това, което заварих в Петрич, ми хареса най-много. Тук става дума за предварителна даденост и вероятен потенциал. Не говоря за моментното състояние на комплекса, което видимо не е добро. За да допълня впечатленията ви, ще кажа, че условията във Велико Търново например не позволяват развитие на подобен проект. В Горна Оряховица има добри условия, неслучайно сър Алекс Фъргюсън похвали този град в едно свое изказване.

- В каква посока са основните Ви забележки тук?

- В разговор със сегашните стопани разбрах, че имат договор за наем с продължителност 10 г. Необходимо е тази клауза от договора с Министерството на спорта и шефовете на НСБ да бъде ревизирана. Неслучайно, когато говорим относно концесии за бази, стадиони и всякакъв тип обекти, ако щете, обичайните срокове започват от 30 и свършват до 99 г. Представете си, че започнем да работим с момчетатата от Петрич и към 7-та година продадем първите си научени и отгледани футболисти на елитни родни или европейски клубове. Какво обаче би могло да се случи след това? Остават година-две до края на контракта, след който твърде е възможно някой силен на деня и не толкова съпричастен към футбола човек да наследи наготово всичко след елементарна юридическа еквилибристика. Не е справедливо, нали? Това трябва да се промени законово на всяка цена, за да може нечии усилия да имат смисъл. Всеки има по един живот и е нелепо, ако се окаже, че десет години от него си впрегнал в загубена кауза...

- Въпреки всичко изглеждате оптимист в момент, в който футболът сред подрастващите у нас е в нокдаун?

- Вижте, у тези момчета, които ме поканиха и посрещнаха в несъмнено футболен град като Петрич, видях най-важното - ентусиазъм и отдаденост на каузата. Без тези качества нищо не става. Базата е налице, трябват подобрения и вещи футболни педагози. Тогава нещата няма начин да не потръгнат. Забележете, ние възнамеряваме да правим академия, а не сектор към ДЮШ! Вече казах, че ще подготвяме за евентуален трансфер научени футболисти!

- Ще се ангажирате ли с някакъв срок, около който ще има яснота за бъдеща реализация на проекта?

- Да, веднага след предстоящия Великден в началото на април всичко ще бъде ясно. Засега съм оптимист. Дано нещата се развият, както бихме желали всички.

- Значи, ако се договорите с шефовете на “Беласица”, ще следвате модела, установен в Етрополе?

- Това е формулата, която е доказала своята ефективност по целия свят. Не е нужно да преоткриваме топлата вода. Ще използвам контактите си в Англия и съм сигурен, че ще съумем да привлечем съмишленици, защото подобен проект изисква сериозна кадрова и финасова поддръжка. С две думи, не е шега работа!


Още за: Б. Генчев   школа   проект   Още от: Спорт

Принтирай статия
6 коментара
16 Март 2010 06:30 | фен на бела
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

айде ееее бела мачкай бела


16 Март 2010 10:28 | Стоян Костадинов
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

ше мачка ама друг пат анаБела


16 Март 2010 10:54 | хаха
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

По-добре да отглежда домати


16 Март 2010 10:56 | Шаро
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Човека си го каза,че това няма да е ДЮШ,демек няма да се тренират деца за ''Беласица'',а за продаване!Тези които никой не ги иска ще ритат тук,а добрите за други отбори!Но няма лошо,важното е децата да имат условия за спорт и развитие.


16 Март 2010 17:40 | БЕЛА
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

РАЗВИВАИТЕ БЕЛА.КВА Е ТАЗИ АКАДЕМИА.ДА СЕ МАХАТ ТЕЗИ ...........




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар