103-ма от 105-имата участници в подводната щафета преплуваха 2575 метра в басейна на “Интерхотел Сандански” в битката за Книгата на “Гинес”

30 ноември 2009 00:18   1 коментар   38812 прочита
Най-малкият плувец Виктор Балевуров
Най-малкият плувец Виктор Балевуров


Най-малкият плувец Виктор Балевуров

Рекордьорът Яне Петков осъществи поредната си мечта, да се готви язовир “Дяково”

2575 метра за 35,38 минути преплуваха под вода 103-ма участници в опит да регистрират нов рекорд за Книгата на “Гинес”. Според регламента всички участници трябваше да преплуват дължината на басейна - 25 метра, под вода, без да поемат въздух. Пръв на старта начело на 105-имата записали се плувци застана Яне Петков, известен като “човекът-амфибия” и главен виновник за събитието. Той преплува 25-те метра със скъсани мускулни влакна и спукано ребро и само с една ръка. След него на старта застана Ники Вакареев, треньор в интерната.

В щафетата се включиха бивши и настоящи плувци от интерната по плуване в Сандански, участваха и девойки и жени от Благоевград и София, дошли специално да подкрепят идеята на Я. Петков. Най-възрастният бе Иван Петров - на 59 години, най-младият - Виктор Балевуров, син на хотелиера Мариян, който също се гмурна под водата. В последния момент се отказа републиканският шампион по плуване Николай Артинов, на 63 години, заради здравословни проблеми. Шефката бе организирана от управата на "Интерхотел Сандански" и Плувен интернат "Вихрен".

Час преди старта на подводната щафета басейнът се пръскаше по шефовете от мераклии и за участие и зрители. Близо час продължи записването при треньора по плуване Валерия Боцева, след това получава номер от Петър Додушев. 104-ият участник Стефан Петров не успя да преплува дължината и да предаде шафетата на последния записал се. Той направи два неуспешни опита, но въздухът му стигна до 15-ия метър.


Още за: плуване   Я. Петков   басейн   Още от: Спорт

Принтирай статия
1 коментар
30 Ноември 2009 08:21 | Ръждева
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

104 участник бе Виктор Митов,който е преплувал дистанцията многократно на тренировки, но от притеснение направи фалстарт и при втория си опит не успя.Организатори на щафетата са Спортен интернат по плуване и ПК"Вихрен".Интерхотел "Сандански"предостави басейна си безвъзмездно и спонсорира мероприятието.Всички средства са събрани чрез спонсорство от фирми и лица като най-крупен спонсор е Енерго-про България.От Благоевград, София и др.градове дойдоха и мъже,не само девойки и жени.Благодарим на всички участници и спонсори!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар