Внимание! Педофили се вихрят в нета, причакват децата ни! ГДБОП е разкрила десетки случаи

26 октомври 2016 10:21   6398 прочита


От началото на годината ГДБОП е разкрила над 60 случая на педофили в интернет.

Това съобщи Явор Колев, директор на сектор "Киберсигурност" в дирекцията, цитиран от БНР. Той присъства на заключителната кръгла маса „Кой е срещу мен в мрежата“. На нея бяха обобщени резултатите от едноименното проучване, реализирано в две големи столични училища.

По думите на Колев, възрастовата граница, в която децата стават обект на посегателства в интернет пада все повече.

"Заради което е необходимо ежедневна грижа от страна, на първо място на родителите, също така на училището. Не на последно място полицията, която ежедневно се сблъсква с този тип престъпления и събира доказателства, които впоследствие представя на съда и прокуратурата, така че извършителите на този тип престъпления да получат справедливо възмездие", допълни шефът на сектор "Киберсигурност", цитиран от "Дир.бг".

Явор Колев съобщи, че в петък е осъществена успешна акция срещу педофил в Кюстендил, който бил влязъл във връзка с няколко момчета на възраст между 12 и 14 години.

"Мъжът се е представял за момиче на тяхната възраст и съответно ги беше принуждавал да извършват сексуални действия, изготвял беше клипове с такова съдържание и беше разпространявал такива клипове в мрежата, използвайки тези клипове и за изнудване на децата да приобщават други техни приятели, а също така да продължават да изготвят клипове със съдържание, което да задоволява извратените потребности на педофили", обясни Колев.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пък коментира, че агресията в социалните мрежи присъства в още по-разкрепостен вариант от реалната, защото всеки от подрастващите усеща силата на анонимността.

По думите му, разговорите за безопасността на подрастващите в мрежата трябва да бъдат постоянни, всеки ден, още от утре трябва да продължи да се говори.

"Свидетели сме как децата качват в социалните мрежи „геройски“ извършените от тях агресивни постъпки, посочи още заместник-министърът и открои причината за това в безобидното усещане, че дори след качването на даден агресивен видеоклип в мрежата, няма никакви санкции за самия подрастващ", допълни зам.-министърът.

Целта на изследването „Кой е срещу мен в мрежата“ е да се установи до каква степен децата между 10 и 13 години познават интернет, могат ли да боравят с информацията и да се ориентират в социалните мрежи.

259 от анкетираните общо 266 деца отговарят с "да" на въпроса дали имат лично електронно устройство. Почти половината от запитаните прекарват по 1-2 часа в мрежата всеки ден. Малко от децата стоят в интернет по 4-6 часа, според проучването. Едва шест от анкетираните деца казват, че изобщо не влизат в интернет.

110 деца мислят, че Фейсбук е забранен за деца до 18 години. 139 деца казват, че публикуват снимки в социалните мрежи. Повече от 145 деца признават, че не приемат приятелства от непознати поради страх. 64 ученици приемат приятелства в социалните мрежи безрезервно и без съмнения.

Кметът Фандъкова отбеляза на представянето, че проектът е много полезен и трябва да продължи и в други училища в столицата.

"Наша отговорност е децата да ползват интернет безопасно и да са информирани", посочи столичният кмет.

bnews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар