Властите в Нидерландия разследват организирана схема за измами от България

17 април 2024 18:00   3 коментара   3175 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

Данъчните власти на Нидерландия са започнали разследване за възможна организирана схема за измами от България. Доклади от няколко правителствени организации до отдела за обезщетения на данъчната служба подтикнаха разследването, информира парламента държавният секретар по обезщетенията Аукье де Врис, цитиран от NL Times.

Докладите повдигнаха подозрения за възможна широко разпространена измама в организиран контекст, заяви Де Врис. Хората "злоупотребяват с обезщетенията“ чрез фалшиви самоличности или адресни регистрации в базата данни с лични досиета (BRP) и злоупотреба с DigiDs, заяви държавният секретар. "Това често се отнася до хора от чужбина, по-специално от България“.

Един от докладите идва от Logius, услугата, която управлява цифровите правителствени услуги. Услугата изрази загриженост, когато забеляза много различни DigiD влизания от няколко IP адреса. Става въпрос за почти 2000 уникални граждански регистрационни номера. Де Врис заяви, че отделът за обезщетения вече е маркирал повечето от тези потребители и е спрял техните обезщетения преди доклада на Logius, "но част от аванса вече е бил предоставен“.

Отделът за обезщетения също получи доклади за "описани стъпка по стъпка планове в социалните медии за начини за кандидатстване за обезщетения, докато не живеете в Нидерландия“ и посредници, които помагат за това, казва Де Врис. А две общини съобщиха за неправилни регистрации и предполагаеми фалшиви договори за наем.

Това не е първото криминално разследване за измами с облаги в големи размери от България. Преди повече от десетилетие холандските власти разкриха банда, която насърчаваше българи да се регистрират в Нидерландия, да се регистрират за помощи и след това да се върнат в България. Случаят с измамата струва на холандското правителство милиони евро и доведе до по-строги правила и по-строго отношение от страна на данъчните власти.

Засиленият лов на измами в крайна сметка доведе до скандала с обезщетенията, в който данъчните власти несправедливо обвиниха хиляди родители в измама и ги накараха да изплатят надбавките си за отглеждане на деца, оставяйки мнозина във финансов крах.

Източник: Агенция "Фокус"

 


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
17 Април 2024 20:23 | Средко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Само питам - има ли процедура изключване от ЕС? Ако да, какво чакат, ако не, защо не я въведат?


17 Април 2024 20:56 | НИК
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ А МАНГАЛИ


18 Април 2024 16:21 | ...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

прав си НИК и заради тези същества страдаме всички, а чужденците са лошо настроени спрямо нас
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар