Тон и половина дрога на границата

19 август 2022 23:50   2877 прочита


Тон и половина дрога на границата хванаха митничарите. Рекордното количество е открито натъпкано в коли и тирове, изловени от началото на годината до момента, обявиха от Агенция „Митници“ пред „Телеграф“.

Точната цифра на заловените наркотици е 1600 кг. Само вчера митничарите удариха на Малко Търново пратка от 28.5 кг хероин, хашиш и метамфетамин, скрити в бои за латекс. Ден по-рано на Капитан Андреево пък бяха спипани шеметните 100 кг хероин за 9.4 млн. лв., с които буквално беше тапицирана френска кола. Във возилото пътуваха семейство с две деца и две кучета, явно за камуфлаж.

Латексът

През нощта вчера на ГКПП Малко Търново пристигнал рейс, пътуващ по редовна линия Истанбул-Силистра. Никой не казал, че носи забранени стоки, но при проверка в багажното били открити фабрично запечатани кутии с латекс. В тях имало обаче дрога. 22 пакета били с хероин, а в другите 6 - хашиш, метамфетамин и опиум. Незабавно били задържани стюардът на автобуса - българин, както и двамата шофьори - турски граждани.

“Всеки наркотик има свои характерни особености на производство и разпространение. Например хероинът, който задържаме най-често на българските граници, идва предимно от Афганистан и Иран. Кокаинът също традиционно се движи от Латинска Америка, обичайно през Западна Европа, където и по време на пандемията имаше задържания на големи количества от този наркотик.

Марихуаната е в посока от балканските държави и България към Турция поради по-високата й цена там. Както и бяха засечени няколко транзитни пратки от Нидерландия и Испания към Турция и Гърция”, коментираха пред „Телеграф“ експерти от АМ.

Според тях в рекордните 1.6 тона наркотици най-голям е процентът на марихуаната. За малко повече от половин година служителите са спипали и близо 300 000 таблетки психотропни вещества и 3.572 л синтетика, сочат данните на АМ.

Милиони

Освен рекорд в дрогата митничарите ловят и крупни суми скрити пари. Така например само при два удара в последните дни са открити 1 360 000 лв., натъпкани по кабини, седалки и всякакви тайници. „Валутата се открива традиционно на вход от Западна Европа и на изход за Турция. Най-често се укрива в товарни автомобили – в багажа и кабината на шофьорите, както и в автобуси – в кухини на самите превозни средства, недостъпни за пътниците“, обясниха експерти от АМ. Последният грандиозен случай е от вторник, когато митничарите на Капитан Андреево спипаха внушителните 950 000 лв. в рейс. Автобусът пътувал от Румъния през България за Турция. В багажа били открити две чанти на един от шофьорите – румънци. В тях имало скътани девет пакета, облепени с тиксо. Щом ги разпечатали, служителите се хванали за главите. Вътре били надиплени пачки с британски, шотландски и ирландски паунди. Общата стойност е 382 880 британски паунда, 23 580 шотландски паунда и 3100 ирландски паунда с левова равностойност 951 137 лв.

“От началото на годината до момента само на Капитан Андреево е открита недекларирана валута с левова равностойност над 15 600 000 лв., посочиха митничари.

Ланци и гривни

“Златните и сребърните изделия се пренасят в посока от Турция към Западна Европа, като се откриват в багажа на пътници, прикрепени по телата им, както и в багажа на шофьори на товарни автомобили”, обясниха от агенцията. Интересното е, че мулетата на ланци и гривни обичат много да ги лепят по телата си или да ги скатават в бельото, смятайки, че никой няма да ги обискира толкова щателно. По същия начин от Турция към Италия тръгнал турчин, въоръжен с много злато. Мъжът пътувал с рейс с още 16 пътници. Митничарите на Капитан Андреево обаче го накарали да слезе, за да го проверят. Инспекторите буквално припаднали, когато в бельото му открили 13 пакета с гривни, ланци и пръстени на обща стойност 110 000 лв.

Турчин къта 100 кила марихуана в ремарке

Турски шофьор на камион с прикачен влекач изгоря на Калотина, след като митничарите го спипаха, че вози 100 кг марихуана. Миналия вторник той цъфнал на границата и обяснил, че кара метални изделия към Турция. Рентгенът обаче показал, че лъже и има странни кухини по въжетата и ремаркетата. Физическата проверка показала, че е наблъскал пакети трева навсякъде, включително в три кашона в самото ремарке. След огледа се оказало, че вози 104 кг марихуана.

Тираджия къта половин милион в арматурното табло

Понеделник следобед се оказва най-каръшкият ден за турски тираджия, спрян за проверка на ГКПП Дунав мост. Човекът обяснил спокойно, че не носи нищо незаконно и превозва абразиви към Турция. Споделил, че в кабината е само личният му багаж. Инспекторите обаче открили, че в естествена кухина на арматурното табло са укрити пакети с валута. Купюрите били надиплени от банкноти с номинал 200, 100 и 50 евро на обща стойност 210 000 евро.

Немец сбута украшения за 250 000 лв. в куфар с мръсни дрехи

Немец от турски произход беше спипан от митничарите на Капитан Андреево да къта златни накити за четвърт милион лева в куфар с мръсни дрехи. Той пристигнал миналата неделя на границата с лек автомобил и казал, че се връща в Германия. В пътнически куфар сред дрехите обаче били открити пакети с гривни, колиета и синджири. Според направената от вещото лице експертиза накитите са от 22-каратово злато с общо тегло 1980.50 грама на стойност 249 543 лева.

“През последните седем дни митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали над 10 кг златни и над 1.5 кг сребърни накити на обща стойност над 960 000 лева”, обявиха от агенцията пред „Телеграф“.


Още за: дрога   граница   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар