Таксиметров шофьор "спести" на възрастна жена 4000 лв. за телефонна измама

26 май 2013 16:04   4015 прочита


"Хрътките" разказват как мъжът бил използван за посредник. Проверил пакета, видял парите и сигнализирал в полицията

В схемата с телефонни измами обикновено участват няколко души по веригата, които не се познават помежду си. От дистанция ги ръководи организатор, когото също никога не са виждали, съобщи БТВ. Връзката между този, който взима парите от жертвата, и получателят - измамник, се къса при таксиметровия шофьор. Обикновено организаторът на измамата е на поне 100 километра от потърпевшия. Разчита се на страха на участниците в схемата и на тяхната алчност да вземат бързо от лесно изкараните пари.

Ключова роля имат таксиметровите шофьори. Те, обикновено за по-скъпо платен курс, карат парите, където трябва.

Когато домашният телефон на Мария Григорова звъни, тя не подозира, че разговорът може да преобърне живота ѝ. Жената много пъти е чувала предупрежденията за телефонни измами с мними лекари, несъстояли се катастрофи с близки, спешни операции на ставите и други, все драматични причини да се дадат спешно пари на ръка. Въпреки знанието, 90-годишната Мария не разпознава измамата.

„Казаха ми, че някакъв пиян шофьор е бутнал сина ми и катастрофирал със счупен таз, с увреждане на главата. Откаран в болница в Ботевград и се налага да го вдигнат за „Пирогов", да му правят операция. И аз като всяка майка много се изплаших и викам „ще ви помогна, каквото мога”. Имах спестени пари и те казаха „пригответе ги, ще дойдем да ги вземем. Ще изпратя човек да дойде да ги вземе”. И аз приготвих парите”, спомня си жената.

Тя приготвила 4000 лева. „Сложих ги в джоба на едно кожено яке. И якето го сгънах в една по-голяма найлонова торба и ги подадох така с найлоновата торба и якето вътре с парите”, уточнява Григорова. На адреса, който бабата е дала, идва млад мъж, който взима приготвения пакет.

"Висок, строен, не е циганин. Човекът направо влезе вътре. Аз мислех, че ще почука. Ще викне като съм ги приготвила. Направо влезе в стаята ми тука”, разказва жената.

След като си тръгва с парите на възрастната жена, непознатият посредник в измамата взима малко от сумата за себе си и предава пакета на нищо неподозиращ шофьор на такси, поръчан от организаторите. Шофьорът трябвало да отиде до Севлиево, за да достави пратката. Получил указания по телефона. Но необичайно за такава ситуация, таксиджията проверява пакета, вижда парите и сигнализира в полицията.

Историята има положителен край. Мария получава почти цялата сума отново. И все още не знае как се отървала от схемата.


Още за: измама   шофьор   пари   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар