Със скандална причина! Местан иска отлагане на делото за катастрофата

14 септември 2020 06:48   1 коментар   4260 прочита


 Лютви Местан и адвокатите му ще поискат отлагане на делото за катастрофата край Загорско, при която загина бебе на 6 месеца. Това обяви самият политик в прессъобщение до медиите. В него той заявява, че иска "справедлив и бърз процес", но е принуден да поиска отлагане на делото, тъй като все още не е получил материалите по него.

Според Местан дори и материалите по делото да му бъдат предоставени утре, поради техния обем, е практически невъзможно защитата му и той да се запознаят с тях. Местан подчертава, че е невинен и именно затова иска бърз процес. Юристи с мрачни новини за зверската касапница с Местан и умрялото бебе Еджрин Ето го и целия текст на позицията на Местан:

„Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15. 09 първо разпоредително дело за катастрофата от 14. 04. 2019 г. 

Днес, 13. 09., т. е. 2 дена преди преди заседанието на съда на нас все още не са ни предоставени препис-извлечения от делото, освен двете експертизи и нямаме никаква представа за съдържанието на останалата част. Независимо, че правото на получаване на копие от делото е изрично уредено в НПК и независимо, че в призовката ни се напомня това право, то към днешна дата не ни е осигурено. Утрешният ден е последната възможност евентуално да ни се предоставят дължимите по закон материали.

Предвид на техния обем е практически невъзможно защитата да се запознае с тях за по-малко от един ден, дори само като процес на четене, камо ли да изгради становище по въпросите от обхвата на разпоредителното заседание. Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите.

Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии - първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона.

И така до петък (11. 09.), когато лично говорих с деловодството и получих уверение, че ще направят необходимото до края на деня да получим препис-извлеченията. Понеже петъкът бе наистина последният възможен срок, за да можем поне през почивните дни плюс деня преди заседанието да прочетем делото, се подложих на унижението да дежуря около сградата на Окръжния съд до края на работния ден, но до дължимо по закон положително решение така и не се стигна.

Това са фактите. Излагам ги добросъвестно най-вече заради онези, които биха ме уличили в стратегия за самоцелно отлагане или протакане. Не! Понеже нямам вина, искам точно обратното - бърз и справедлив процес, на който, ако разследването бе обективно, следваше да бъда призован не като обвиняем, а в едно единствено качество - на потърпевш свидетел.

Засега ще се въздържа от подробности и оценки за прокурорския произвол и репресии, на които съм подложен вече година и половина. Истините за поръчковите действия на прокуратурата, за пренебрегването на реални факти и обстоятелства от една страна и манипулирането им от друга и дори за граничещото с престъпление измисляне на други ”факти”, ще ги представя на специална пресконференция. Засега оставам с надеждата, че съдът за разлика от прокуратурата ще бъде безпристрастен и обективен“

. Припомняме, че произшествието стана на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в главния международен път Кърджали-Маказа-Комотини. Местан се връщал от село Слънчоглед и пътувал за Момчилград.

Последвал сблъсък с „БМВ“, движещо се от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“. При жестокото меле „БВМ“-то излетя от главния път и падна на над 100 метра в близкото дере. При инцидента загина 6-месечната Еджрин, която пътувала със семейството си за Кирковско. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Лютви Местан се размина само с изкълчена китка. 

  Blitz. bg

1 коментар
14 Септември 2020 22:32 | Друг български политик
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не е само Марешки. Ето го и тоя - вина "никаква". Как пък един не рече "Аман. Виновен съм"?! Но истината е, че български политик виновен НЯМА! Затова и ние ще киснем по площадите докато и последният си отиде ЗАВИНАГИ! Всички са идиоти!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар