С ТЕТРИС ЗА 50 000 ЛВ.: Крадат лукс джипове само за части!

14 май 2024 22:48   3 коментара   4841 прочита


Автокрадци задигат суперлуксозни джипове, но вместо да ги пласират на черно, в момента са спрели износа зад граница и ги разглобяват на части. След това ги продават в интернет. Само за последния месец са изчезнали над 10 тузарски всъдехода, като най-предпочитаните марки са Jeep, “Мерцедес“ и BMW, обясниха източници от МВР пред „Телеграф“.

„Сложно се откриват такива автомобили, тъй като им свалят всички защити, всякакви допълнителни джипиеси и ги разкостват буквално в пернишки морги“, коментираха криминалисти, които работят по направление „Автокражби“. По думите им двама от най-знаковите бандити – Софиянеца и Пуйката, пък са минали на електромобили, тъй като после пласирали батериите им за по 10 000 лв.

Игра

Машинката, с която бандитите отключват и запалват двигателя на джиповете, се нарича „Тетрис“, тъй като наподобява старата игра по външен вид. Както „Телеграф“ първи разкри в свое разследване през 2022 г. съвместно с полската телевизия „Полсат“, джаджата е измислена от руснак, но се използва масово в Полша, България и Италия. В момента тя била подобрена, но продължава да бъде  маскирана в корпуса на портативна игра на Nintendo Game Boy. Заради нововъведенията цената й била 50 000 лв. По оперативна информация с „Тетрис“ разполагат Хастара и Гопето. Заради затегнатите мерки по границите особено след влизането ни в Шенген по въздух и вода те и други техни по-изтъкнати в подземния свят колеги предпочитали да задигат по 3-4 коли на месец, а не както преди година - по толкова за седмица.

 


Фейсбук група „Откраднати автомобили и мотори“/Polya Stoyanova/Николай Руменов

 

Хибриди

Другата тенденция в момента е свързана с кражбите на електромобили и хибриди. Те се превърнали вече в запазена марка на пернишкия бандит Пуйката и на Софиянеца. Те разполагали с друга машинка, с която дори не се налага да влизат във возилото, за да запалят двигателя. Джаджата била наполовина по-евтина от тетриса – или 25 000 лв. „Целта на крадците не е електромобилът, а само батерията. Тя представлява интерес за тях, тъй като я пласират за около 10 000 лв. на черния пазар“, коментираха полицаи. По думите им доста често хибриди и електрички били откривани зарязани в паркинги на молове и големи магазини само с липсващи батерии. Другата характерна особеност при свиването на електромобил била, че джамбазите дори не влизали във возилата, преди да запалят двигателите им отвън с модерната джаджа.

Пак започна схемата с фалшиви пари за мотори

От МВР алармираха, че отново се е разразила схемата за купуване на мотори (особено кросови), като измамници ги плащат във валута. Уловката е, че доларите и еврото са фалшиви и се броят на ръка на собственика. Проверка на „Телеграф“ показа, че последният случай е отпреди 4 дни. Николай Руменов е публикувал и снимка на задигнатите мотори във фейсбук групата „Откраднати автомобили и мотори“. „Издирват се двата мотора поради измама плащане със фалшиви пари... Honda CRF 450 2017 и KTM SXF 350 2016, и двата мотора са със електрически стартер. Предлагам възнаграждение за достоверна информация!“, пише Руменов.

Разбива ключа за 1 до 3 минути

Тетрисът успява да отключи джипа и да запали двигателя за 1 до 3 минути. Крадецът натиска 4 пъти един бутон и машината прави останалото. Според запознати с джаджата може да се отключат 20 возила, тъй като толкова ключа може да разшифрова и данните им да се запазят в паметта на тетриса.източник:Телеграф


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
15 Май 2024 09:28 | Голяма реклама им правите
Оценка:
0
 (
0
 гласа)15 Май 2024 09:57 | Чука
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Ако се прилагаха Крумовите закони, след първата открадната кола, машинката на практика ще остане неизползваема


15 Май 2024 10:56 | Чука
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Аз съм Чука-толупа, вечния ерген. Искам голям розов комунистически хуй в ануса си.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар