Прокуратурата с разкрития по схемата за внос на отпадъци

30 май 2020 11:54   2993 прочита


Прокуратурата разкри подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите. Обвинения по нея вече получиха шестима души, сред които заместник - ресорният министър Красимир Живков.

На брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор, обясни, че в качеството на обвиняеми са привлечени общо 10 лица. От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица, предаде Glas.bg.

На едно от лицата е повдигнато вторично обвинение за нарушения при управление на опасни отпадъци.

В качеството на обвинями са привлечени още 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления като по отношение на тях са определени мерки за неотклонение парични гаранции, според тяхното семейно и имуществено положение.

Във връзка с разследването бе задържан и зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Имаше акции на няколко места в страната. По случая отведени в ареста бяха и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, за които се смята, че са участници в организирана престъпна група. Днес от прикуратурата обясниха, че Живков и Бобокови са били в близки отношения, а зам.-министърът е използвал поста си за оказване на натиск. 

От над 40 адреса на територията на цялата страна са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи, луксозни автомобили. От жилището, обитавано от обвиняемия А. Б. е намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни, от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева.

От жилище, обитавано от обниняеми П. Б., са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления.

Спрямо четирима от групата, наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализиран наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. За двама от участниците наблюдаващите прокурори ще искат домашен арест, а по отношение на един от участниците ще бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 милион лева.

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар