Прокуратурата огласи официалната причина за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

22 ноември 2019 14:41   1 коментар   4162 прочита


Готови са резултатите от три експертизи (съдебно-медицински), назначени по досъдебното производство, по случая с починалото дете в село Кардам, област Добрич. Това съобщи на брифинг в Окръжната прокуратура в Добрич районният прокурор на Районна прокуратура – Генерал Тошево Йорданка Чанева, предава "Фокус".

Причина за смъртта е фосфин, вдишан от детето. Той действа във влажна среда и така се отделя отровният газ, в случая с летален ефект. Таблетките с токсичното вещество са били поставени в дупки в стената, замазани след това с кал. Близостта до леглото на детето е причина за отравянето. Подобни таблетки не се разпространяват свободно в търговската мрежа, стана ясно още от брифинга.

Предстои да се изясни как са попаднали в това домакинство. Според всички вещи лица децата, включително и починалото, са имали симптоми (гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност и неправилен сърдечен ритъм) на отравяне с фосфин. Установената концентрация на веществото в изследваните биологични тъкани значително надвишава нивото на публикувани данни за смъртен случай при отравяне с фосфин, посочи прокурор Чанева.

От 12 до 24 часа при подобни остри отравяния настъпва смърт. По трупа на детето не са установени травматични наранявания, които да имат отношение към настъпването на смъртта. Досъдебното производство се води не срещу конкретно лице, а за престъпление, извършено по непредпазливост.

Отпаднала е версията за склоняване към самоубийство. Към момента другите деца от семейството са настанени от социални работници в съседна къща с по-добри условия на живот. Предоставена е от съседи със съдействието на Община Генерал Тошево./Blitz.bg/


Още за: резултати   причина   дете   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
22 Ноември 2019 16:00 | химик
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

интересно защо ако е имало такива таблетки, защо са замазани в стената и как детето ги е изровило, иначе да, използва се за производство и на миша и други отрови, у нас е забранен, от масовата отрова, която се предлага на пазара съставките са с други активни вещества, (то мишките и плъховете трудно умират) от които детето би трябвало да изяде поне 500 гр, че и повече ако приемем че е тежало около 40 кг, което няма как да стане, загадката остават таблетките в стената, кой ги е поставил, с каква цел и защо детето и сестра му са имали достъп, явно знаейки за тях, без да подозират, че си играят с огъня и че ще има летален ефект, между другото за по-любознателните може да потърсите информация по интернет за предлаганите видове миши отрови, съдържанието им и тяхното ЛД50 (летална доза представляваща милиграм на килограм живо тегло)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар