Пребили Мартин Нотариуса, преди да бъде застрелян

10 февруари 2024 15:05   5 коментара   10549 прочита


Все повече загадки се трупат около показния разстрел

Мартин Божанов е със счупен нос, травми на черепа и множество охлузвания

Мартин Божанов - Нотариуса е бил пребит брутално точно преди да бъде застрелян в главата. Това научи "България Днес" от лекари, които са прегледали снимки на жертвата след аутопсията й.

По мнението не медиците, които пожелаха да не им се споменават имената, от снимките ясно личи, че Нотариуса е налаган с предмет, който e бил леко заострен или в края на който е имало разширение. Божанов е със счупен нос, с няколко фрактури на черепа и с отоци по лицето. Специалистите са категорични, че тези удари са настъпили преди смъртта на Божанов и са нанесени със страшна сила и странен предмет. Възможно е Нотариуса да е бит с приклада на пистолета, с който впоследствие е убит.

Според лекарите, с които "България Днес" разговаря, побоят е бил сериозен и е нанесен преди смъртта на Нотариуса, защото иначе по лицето на жертвата не би трябвало да има кръв, отоци и синини. Те не се появяват, ако боят е след смъртта.

Нотариуса има и фрактура на темпоралната кост, тоест на слепоочието, която няма как да се стане от куршум, било то фронтално или напречно, освен ако не е от упор. Но изстрел от упор е изключен, защото няма нагар по челото, дупката от куршума е идеална и няма следи от самото оръжие.

След като е пребит, Нотариуса е застрелян с един куршум в главата. Това навежда на мисълта, че убиецът най-вероятно е бил над жертвата си, когато е дръпнал спусъка. Побоят е поредният факт, който буди недоумение.

От началото на разследването на широката публика се спестяват различни факти, свързани с убийството, а други са определено озадачаващи.

Така например стана ясно, че сигналът за убийството идва над 50 минути след ликвидирането на Нотариуса. Свидетел е видял стрелеца, но не се е обадил, друг свидетел е видял как Божанов уж се сгромолясва на земята от куршума, но и той не е подал сигнал. Накрая жената на Нотариуса вижда на камерите, че мъжът й лежи до колата си на паркинга в затворения жилищен комплекс в кв. Горна баня, където живеят. Първоначалната версия беше, че Нотариуса е застрелян пред жената и децата си.

Твърди се се също, че убиецът е стрелял скрит зад оградата на комплекса, в което се е намирал Нотариуса. Това няма как да се е случило, ако убитият е бил бит непосредствено преди смъртта си.

В същото време неясно защо частният клуб на Божанов, в който се твърди, че той се е срещал с десетки съдии и прокурори, бе претърсен дни след убийството му, както тогава и бяха иззети записи от камери в района. Подозрения бъди въпросът защо разследващите се бавят толкова с обиска, оставяйки достатъчно време заведението да бъде прочистено от всичко компрометиращо.

Не е ясно и как така в началото в един от телефоните на Нотариуса бяха открити имена на десетки съдии и прокурори. Само дни по-късно се оказа, че телефоните са били форматирани и на тях няма никакви данни за контактите на убития. Това ще предизвика вътрешно разследване в структурите на МВР, защото има опасения, че служители, които участват в схемите на Нотариуса, са заличили данни от телефоните му.

Нотариуса бе ликвидиран малко след 19 часа на 31 януари в жилищен комплекс в столичния квартал Горна Баня. Сигналът за убийството е подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но Нотариуса не вдигал. Съпругата слязла на паркинга и видяла автомобила на мъжа си и неговото тяло до него.

По-късно се оказа, че камера е заснела как Нотариуса е прострелян и пада, но не се вижда извършителят. По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката, през ограда. Куршумът е калибър 9х19 мм, който е най-често срещаният патрон у нас. Това прави още по-трудно откриването на точното оръжие, с което е убит Нотариуса. Някои смятат че може да е ликвидиран с "Макаров", тъй като е изключително надежден пистолет и често бандитите са запасани именно с такъв.

В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси в Темида. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител.

 Сарафов нахлу в прокуратурата, нищи влияние с търговия

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заедно с други прокурори влязоха в сградата на Софийската районна прокуратура (СРП), за да започнат проверка по дела, съобщават от държавното обвинение. В нея участват 21 служители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), а ръководител е Виктор Малинов, завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП.

 

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

 

Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че за периода от 2004 г. до момента във връзка с убития Мартин Божанов-Нотариуса има 25 преписки и досъдебни производства. По-голямата част от тях са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с евентуално извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други, като Борислав Сарафов разпореди да бъдат проверени всички актове. Проверка вече тече и в МВР.

Действията на прокурорите са свързани именно с убития Мартин Божанов-Нотариуса, потвърди главният прокурор. Сарафов е категоричен, че няма да се колебаят да погнат магистратите, които са работили за Нотариуса.

5 коментара
10 Февруари 2024 21:23 | КИНШПЕКС
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Ако статията е от Шкумбата всичко е наред " Ударен с приклад на пистолет" Пистолетите нямат приклад, имат дръжка. Има 1 единствен с дървен кобур, ставащ за приклад, но той е стар, обемен и крайно противипоказен за крими дейност-Стечкин. " Макаров бил надеждаен" - вярно само като механика на железарията. Калибър 9х18 "Мак. " има диаметър 9, 25 мм за разлика от Пара 9х19 с диаметър 9, 08 мм и са лесно различими. Барут в макаровия патрон е 65% от Пара и е проектиран да е слабоват, за граждански цели, за мирно време на съветските офицери. Не е за война. Опасен на много близки и близки разстояния -25м. Дилемата "Дали е бил "Мак" или не" е за Дон Кихот прегърнал здраво чашата спореше в кръчмата с Неверници /Тангра/. Тезата за "изстрел от упор" литературна категория/-също е преекспонирана -ако е в зоната на огневия пламък 24-25см ще има обгаряне, при положение, че не е ползван заглушител. Понякога за насочване -грешна следа се ползва "Мак"-демек -изпълнител беден- нема пари за скъп пищоф.


11 Февруари 2024 08:47 | Народна мъдрост
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Гущерът (съдебната система) е настъпен и си къса опашката (заличава следите), нищо ново под слънцето. Кучетата (народът и мисирките) си лае, керванът (богопомазаните крадци) си върви!


11 Февруари 2024 12:06 | Комисар Мегре
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

С една дума, получил си го е, с мнооого голямо закъснение .
А това че са го били е било бонус.
Боклуци като този от имотната мафия колко хора е разплакал и оставил на улицата, някои от които не са се съвзели никога.
Дай боже всеки ден такива новини, и сред високите политически етажи на властта.


12 Февруари 2024 08:44 | Баце Бог Бойко
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Хубава новина. Страдал е, което е добре. Колко хора е разплакал . Но, трябва много добре да бъде разнищен този случай. Да се види кой съдя и прокурор е разрешил криминално проявен да си смени името и ЕГН-то, кой го е закрилял за частния клуб с достъп само с карти ....Кой магистрати са ходили там, защо


12 Февруари 2024 20:40 | djumalia.
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

xaide debeloto prase peevski e na red.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар