Пребиха с бухалки двама, а трети бе наръган с нож след засичане на пътя

13 май 2020 13:24   9524 прочита


Затвор в размер на 12, 8, 5 и 4 години получиха четирима мъже, опитали убият двама след засичане на пътя. Върховния съд потвърди присъдите на ромския клан от Раднево, наложени от Апелативен съд – Пловдив.

Те са признати за виновни в това, че на 02.05.2016 г. в Раднево в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят млад мъж, а тарторът на групата направил опит умишлено да умъртви и още едно лице, пише trafficnews.bg.

Побоят е възникнал заради отнето пътно предимство. Било Великден, когато тримата пострадали пътували с кола, когато в пътното платно срещу тях се появил автомобил, управляван от тартора на ромската група. Поради паркирани в лентата му за движение автомобили,  последният отнел предимството на пострадалите и не могли да се разминат. Той слязъл от превозното средство и отишъл до вратата на водача на другата кола, където през отворения прозорец на предна лява врата нанесъл удар с юмрук в лицето на шофьора.

Извел го навън и двамата се сборичкали на тревата. След това отишъл в ромската махала, събрал роднини и заедно с останалите подсъдими - баща му и двама братовчеди, тръгнали да търсят мъжете от колата, чието предимство сам отнел, за да си отмъсти.

Намерили ги, но пострадалите също извикали на помощ трениращи от фитнес зала техни приятели. До идването на последните обаче, подсъдимите пребили с палки, бухалки и тояги два и намушкали с нож шофьора на колата.

 Охранител от близко заведение ги разтървал, но в това време дошли ромите от махалата. Възникналият конфликт прераснал в размирици, които били потушени с намесата на полицейски служители от различни части на страната.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно Пловдивският апелативен съд е отказал да се съгласи с искането на защитата да отпадне квалифициращия признак престъплението да е извършено по хулигански подбуди. „Подсъдимите са били водени от стремеж да се саморазправят с пострадалите, като покажат явно неуважение към обществото и съществуващия правов порядък. Нападението е извършено арогантно, по време на празник, на оживено публично място. Предшестващият конфликт по повод отнето пътно предимство правилно не е оценен като водещ личен мотив, доколкото агресията на подсъдимите се е насочила и към лица, които изобщо нямат отношение към него“, се казва в мотивите на ВКС.

През 2019 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и наложените с нея наказания на четиримата подсъдими от Окръжен съд – Стара Загора.


Още за: бой   бухалки   път   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар