Полицията с мощен удар по зехтинената мафия, от която пропищя Гърция

06 декември 2023 00:51   2 коментара   9303 прочита


Акцията на полицията и Агенцията по безопасност на храните е проведена в търговски обекти и складове в Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и в района на ГКПП Кулата

Стотици бутилки и метални кутии с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград.

Най-вероятно количествата са били венсени от Солун, където преди  седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин.

Акцията на полицията и Агенцията по безопасност на храните е проведена в търговски обекти и складове в Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и в района на ГКПП Кулата. При проверките  са открити сериозни количества фалшив зехтин, който е бил с етикет, представящ  маслиново олио от най-висок клас, потвърди областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов.

"По искане на директора на полицията бяха извършени проверки, които са по пътя за Кулата. Открити са нередности по отношение на обектите и стоката в тях, най-вече зехтин. Блокирани са всички продукти, които са нередни. Предполагам, че има връзка с това, което се случва в Гърция, но не знам", каза той, цитиран от БНР.

Масираните проверки бяха разпоредени, след като миналия петък полицията в Солун задържа двама мъже-баща и син, които внасяли олио от България и след като му добавяли примеси, го  продавали като зехтин екстра върджин. В склада им  са открити 13 тона олио, като половината от него вече е било бутилирано и опаковано като маслиново олио екстра качество. 

Фалшивият зехтин се продавал както в България, така и в Гърция. 

По закона за храните  санкцията за търговците, предлагали в обектите си фалшивия продукт, е от 2000 до 6000 лева./БЛИЦ.бг

 


Още за: зехтин   Менте   Гърция   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
06 Декември 2023 08:19 | анал-лизатор
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Добре, че маляките подгониха фалшификаторите на зехтина, иначи нашите щяха да си дремят, както го правят от време оно!


06 Декември 2023 10:58 | Изолар
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Кресна и Сандански е меката на зехтино
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар