Подробностите за международния канал за контрабандни цигари и масовите арести

31 март 2015 17:20   1 коментар   9363 прочита


Служители на ОДМВР-Пловдив, заедно с колегите им от СДВР и Хасково, разбиха международен канал за контрабандни цигари

Операцията е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив; задържани са 13 митнически служители и трима гранични полицаи; предотвратените щети на държавния бюджет са за близо 16 млн. лева

Международен канал за контрабандни цигари е разбит при полицейска операция, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив. Акцията е реализирана от служители на ОДМВР – Пловдив, със съдействие на колегите им от СДВР и ОДМВР – Хасково и логистичната подкрепа на ГДБОП и ГДНП. Подробности по разследването бяха оповестени днес от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и директора на ОДМВР-Пловдив Пламен Узунов. На пресконференцията присъстваха и административните ръководители на Апелативна и Окръжна прокуратура – Иван Даскалов и Румен Попов.

Действията са предприети след постъпила информация в пловдивския отдел “Икономическа полиция” за престъпна група, която се подготвяла да осъществи контрабанда търговия на цигари на територията на Пловдив и страната. По случая било образувано досъдебно производство и след анализ на данните, специализираната полицейска операция стартирала на територията на Пловдив под наблюдението на прокуратурата. В хода на акцията в складово помещение в града бил задържан ТИР с българска регистрация, натоварен с 1420 кашона цигари без български акцизен бандерол. Според експертна оценка стойността на иззетото количество тютюневи изделия е 7 983 950 лева.

В складовото помещение били задържани шофьорът - турски гражданин, и шестима българи, на които с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена на 72 часа. При процесуалните и следствени действия било установено, че номерата на товарното превозно средство са неистински и регистрацията му е турска. Според събраните данни товарният камион е влязъл в България през ГКПП “Капитан Андреево”. След проверка на видеозаписите на контролния пункт бил засечен и претърсен втори ТИР с турска регистрация, откъдето е иззето същото количество контрабандни цигари. Така предотвратените щети за държавния бюджет са за около 16 млн. лева. Задържаните са и лица, конвоирали камионите от границата ни до крайната цел. В рамките на следващите два дни са извършени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия съвместно с ОДМВР – Хасково и СДВР. Към момента се провежда специализирана полицейска операция на територията на столицата с логистичната подкрепа на ГДБОП и ГДНП.

По случая за 24 часа са задържани 13 митнически служители на ГКПП “Капитан Андреево” и трима служители от ГПУ “Капитан Андреево”. Всички те са били на смяна по време на преминаване на камиона и към момента продължава работата по изясняване на съпричастността им по случая. Според данни на магистратите стоката от Турция била декларирана като транзитни цигари, в страната ни обаче камионите влизали с документи, че превозват бобини за текстилната промишленост, без да бъдат проверявани.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов реализацията е проведена в пълен синхрон с ръководството на Агенция “Митници” и задържането на служителите не е довело до нарушаване процеса на работата на КПП.

 


Още за: канал   цигари   арести   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
01 Април 2015 02:26 | koki
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А кога ще хванат онези артисти от ГКПП-Златарево? Ами Кулата?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар