Оставиха в ареста мъж и жена, обвинени за пране на пари в колосални размери

14 октомври 2021 15:13   2576 прочита


Състав на Пловдивския апелативен съд остави в сила потвърдената  от Окръжен съд  мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж и жена, обвинени в „пране на пари“.

 Бойка Янушева и Слейман Хамед, който е с двойно гражданство/българско и ливанско/, са обвинени за това, че през 2021 г. в гр. Пловдив, след като са се сговорили предварително, са извършвали финансови операции с имущество, за което са знаели, че е придобито чрез престъпление или друго обществено опасно деяние,предаде Glasnews.bg.

Двамата са извършили твърдяното изпиране на пари чрез 17 банкови превода за общо около 0.5 милиона евро. Други 90 превода не са осъществени, заради блокиране на сметката.

Според апелативния съд събраните по делото доказателства продължават да обосновават предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми.

Въззивната инстанция сподели виждането на първата инстанция, че опасността от извършване на престъпление и укриване от страна на обвиняемите е налична. В тази връзка обърна внимание на сложната и прецизна предварителна подготовка на посегателството, което има трансграничен характер и предмет с колосална стойност, обединило е усилията на добре координирани лица (помагачи и извършители), а жалбоподателите са увлекли в престъпния замисъл и няколко наказателно неотговорни лица.

Посочи, че тези обстоятелства значително завишават тяхната степен на обществена опасност и сочат съвсем реална опасност двамата да продължат престъпната дейност. Взе предвид и факта на осъждането на всеки от двамата за други престъпления, който показва тяхна склонност да накърняват защитаваните от наказателното право обществени отношения. Занима се и с възражението за влошаване на здравословното състояние на всеки от жалбоподателите и го отхвърли, като се позова на изготвените експертизи, които не сочат заболявания, несъвместими с условията в ареста.

Определението на Апелативния съд е окончателно.


Още за: жена   мъж   пари   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар