Оцелял след атентат, ползващ много имена - кой е Брендо

24 юни 2024 10:34   2 коментара   4662 прочита


От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има издадени присъди в България и Италия

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро, предаде БЛИЦ.бг.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Килър се опитва да го убие, но успява да го уцели само в ръката, Евелин Банев не е тежко ранен. Той дори не подава сигнал в полицията.

От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има издадени присъди в България и Италия. През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория.

През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция "Кокаинови крале" бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.

Соченият за "кокаинов крал" е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

Името на Банев нашумя последно през ноември миналата година покрай случай с пълномощно, изготвено в кметството на врачанското село Тлачене. То било с дата от май 2022 г. Още тогава са били предприети оперативни действия за изясняване дали той е присъствал лично по време на заверката на документа при кметския наместник.

Банев има поставена окончателна присъда от Върховния съд през 2018 г. Тогава по обвинение за пране на пари той получи шест години затвор.

През юни 2022 г. Апелативният съд потвърди, че Евелин Банев-Брендо не може да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния.


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
24 Юни 2024 12:07 | CHAPO
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Pysnet choveka v BG toi e chist. Drygoto
e zavist I zloba ???


25 Юни 2024 09:23 | КОЛЕГА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО ДА ПРОЯВИ ХАРАКТЕР И ДА НЕ ГО ПРИЕМАТ, ДА ВИДИ КАКВО Е ДА ТИ ОТКАЖАТ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар