Нови разкрития за автобусната катастрофа с шест трупа на АМ "Тракия"

22 април 2018 13:20   3 коментара   6454 прочита
сн. Булфото
сн. Булфото


сн. Булфото

Тройна експертиза ще решава разсеяност или повреда в автомобила на Цвета Таскова e причината тя да се блъсне с колата си в автобус на магистрала „Тракия”. При тежкия инцидент на 13 април загинаха шестима души, а други 26 бяха ранени.

Стана ясно, че след катастрофата експертите направили едва 10-минутен оглед на автомобила на Таскова, а заключението било, че той е технически изправен, съобщава Нова тв. Наблюдаващият случая прокурор обясни, че има доверие в работата на специалистите, направили диагностиката.

Именно това е един от мотивите прокурор Миро Ангелов да поиска най-тежката мярка за неотклонение за Цвета. Мнението на автоексперти, които не са вещи лица, но ежедневната им работа е свързана с диагностика на различни видове автомобили:

„Проверка и диагностика на един автомобил за 10 минути е... доста бърз и според мен - нещателен оглед. Ние за автомобили, които не са катастрофирали, отделяме по над 2 часа. В случая много човешки съдби са на кръстопът, визирам не само шофьорката и нейното семейство, а и много роднини на пострадалите и загиналите, които искат истината да излезе наяве”, коментира Румен Дунев, експерт и шампион по автомобилизъм. Затова е назначена нова, тройна експертиза.

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. А шофьорката обяснила, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла. „Вероятно автомобилът само е отклонил движението на автобуса. Ако един лекоатлет тича и малко дете се изпречи на пътя му и го бутне встрани, той може да излезе от пътеката, въпреки че тежи 80-100 кг, а детето – 20 кг”, коментира още Дунев.

Ремонт на автомобила на Таскова е правен няколко дни преди катастрофата. „Това със сигурност ще бъде проверено по делото, но тъй като в началото имахме данни ,че автомобилът бил технически изправен и тя е употребявала алкохол - това ме мотивира да поискам най-тежката мярка”, обясни прокурор Ангелов. Той каза, че лично е посетил Цвета в ареста. „Исках да й връча постановление за медицинска и психиатрична помощ. Може да съм прокурор, но съм и човек . На всеки му е тежко в тези моменти. Така че видях – наистина, тя е много притеснена и за нея това е шок”, споделя обвинителят. След два дни съдът отново ще решава дали да промени мярката на Таскова в по-лека.

/blitz.bg/

3 коментара
23 Април 2018 00:54 | Шок
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Вижте сега, моите съболезнования на близките на загиналите при този нелеп инцидент, но въпросът е защо не се търси вина в шофьора на автобуса, а само у нещастната женица ? Този мургав шофьор с неустановено психическо състояние в момента на катастрофата, дали той не е основната причина за случилото се ?! Нали шофьорът сам казва, че е изгубил от поглед колата причинител на катастрофата, а ако оледалата на автобуса са добре настроени той трябва през цялото време да има контрол и поглед над движението около автобуса ?! При изненадващ силен удар, мургавият шофьор може да се е уплашил и да е изтъркалял автобуса в канавката ?! Мисля, че се замазва както обикновено истината, защото, ако се установи вината на “ Юнион Ивкони” ще ги разпукат в парични обезщетения, а те са хора с връзки, нали уж собственика беше депутат


23 Април 2018 02:19 | Петър
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Не обвинявай Мургавия не бъди толко тарикат, ако колата си изпреварваше, нямаше да има нищо, и стига с тия Нацистки работи, вие Българите си мислете по умни, затова ще патите


23 Април 2018 07:45 | Чичо
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

И къде съзря “ нацизъм” при “ мургавия шофьор” ? Какво значи “вие българите”, май ти си расист, хващате се за всяка дума и все на обидени го играете . Шофьорът наистина е мургав на снимките и какво, “ако колата си изпреварваше ”, а тя да не се е забила нарочно в автобуса, това да не е атентат ?! Писна ми от тарикати
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар