Николай Банев трупа пачки и в затвора

12 август 2019 11:39   6031 прочита


Макар и в килията на следствения арест бившич комсоморски секретар Николай Банев продължава да се храни от „златна” бариера за плажа в Русалка. Това разказват очевидци, цитирани от TrafficNews. Там от години абсолютно незаконно прибират такси от желаещите да се изкъпят в морето.

Бариерата е поставена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който иска да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, трябва да плати 8 лева. В сравнение с миналата година таксата дори е увеличена с 2 лева.

Наш читател пази касовата си бележка, която е с дата 4 август 2019 г. Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „Русалка” с бунгалата вдясно, който преди много години бе приватизиран от бизнесмена Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше между 40 и 50 лева. Обяснението бе, че гостите в комплекса ползват ол инклузив и външните хора също трябва да го платят, защото навсякъде имали възможност да ядат и да пият. И до ден днешен тези изисквания си важат.

Плажната ивица е изключителна държавна собственост и достъпът до нея при всички случаи трябва да е възможен и безплатен, пише в Конституцията. Гневни граждани всяка година алармират за тази бариера, която прибира абсолютно незаконни такси. От началото на лятото също имаше сигнали. На 5 юли от министерството на транспорта съобщиха, че по разпореждане на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата заради ограничаването на достъпа към плажовете на „Русалка” с платена бариера.

Компетентните органи трябваше да проверят дали са правомерни загражденията и кой ги е поставил. Най-вероятно хората на бариерата са обяснили, че таксата е само за колите, които спират на паркинга. А който не иска да плаща, да ходи пеша. Но който е ходил на „Русалка” знае, че за да стигнеш до плажовете, трябва да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което общественият транспорт също не е от най-редовните.

Затова хората предпочитат да пътуват с автомобилите си. От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се осигури безплатен достъп до плажовете на „Русалка”. Според Ставрева, разрешението за поставяне на контролния пункт и на бариерата е от 2012 г. , когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му вече е изтекъл. Кметицата твърди, че плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината.

„Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областната администрация”, коментира Ставрева. "Този паркинг е горски фонд. Не е узаконен. Няма начин, по който той да бъде узаконен. Закупени са само сградите върху терена. Хотелът е незаконен. Той не би трябвало да работи", обясни пред Нова телевизия бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

И допълни, че в момента за терена се водят дела. Министерството на туризма е уведомило и областният управител на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни ивици, според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. /blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар