Николай Банев проговори от затвора: Иван Гешев искрено ме забавлява с матросовския си ентусиазъм

22 февруари 2020 12:50   3 коментара   8838 прочита


Приемам разпореждането на главния прокурор с иронична усмивка поради неговата глуповата амбициозност, сподели бизнесменът

Иван Гешев искрено ме забавлява с матросовския си ентусиазъм, с който се впуска в непознати за него материи. Това каза обвиненият във финансови престъпления бизнесмен Николай Банев в интервю за бТВ, дадено от затвора.

Според него прокуратурата и ДАНС имат скромен капацитет, за да извършат преглед на приватизацията. Той отговори писмено от ареста на въпросите на Жени Марчева, като за целта съдейства неговият адвокат. Банев категорично отрича да е провалил работещи предприятия и нарича „мит“ твърденията, че чрез „обезкостяването“ на фирмите е станал милиардер. В същото време признава, че „с връзки“ е направил първия си милион, но не смята, че това е нещо лошо – а и сумата била скромна, ако човек инвестира мащабно.

„Българската приватизация беше неизбежен процес. Този сложен, труден, многопластов процес на преминаване на обществената, общонародна, според комунистическата терминология, а „де юре“ и „де факто“ държавна собственост, в частни ръце, беше непозната и се извършваше под сериозен външен политически и икономически натиск“, коментира бизнесменът. „Главният прокурор и ДАНС имат скромен капацитет, за да извършат такъв т.нар „цялостен“ преглед на толкова многолик и специфичен за различните отрасли на икономиката процес“, добави той.

„Приемам разпореждането на главния прокурор с иронична усмивка поради неговата глуповата амбициозност и предизвестено фиаско. Лично за мен и пострадалото от действията и бездействията на държавата публично дружество „АКБ Корпорация“ ХАД - един сериозен и задълбочен експертен анализ на договорните неизпълнения на приватизиращите органи, както и на отговорните държавни и местни институции в следприватизационния договорен период, ще бъде едно удовлетворение и изчистване на опетненото ми име“, сподели Банев.

Но реализацията на тази потенциална възможност приемам с недоверие и повече от скептично, добави той. „Иван Гешев искрено ме забавлява с матросовския си ентусиазъм, с който се впуска в непознати за него материи. Оставям настрани факта, че вече съм изпратил недопустимите за един магистрат квалификации и откровени клевети срещу мен за разглеждане от Съда по правата на човека в Страсбург“, сподели бизнесменът.

„Гешев квалифицира като „бандитски“ законни приватизационни сделки… ако изпълнението на приватизационните договори е „престъпление“...“, добави той. „Ако инвестициите в иновациите; социалната политика за развитие на трудовите ресурси; жестоката конкурентна борба за оцеляване и развитие в условия на световния пазар – много, много различен от пазара на СИВ, в който работеха предприятията преди краха на т.н. реален социализъм и преди тяхната закъсняла приватизация са престъпления, тогава Гешев ще се превърне в герой на абсурда – достоен за аплодиране от конкурентите на българската икономика“, коментира Николай Банев.

„Милиардът на Баневи е екзистенциален проблем на главния прокурор. Този псевдо милиард е символ на мало-неподготвеността му и на козируващата публична безотговорност към истинността на фактите и презумпцията за невинност“, добави той. „Когато все пак Гешев ще трябва да заяви, че милиардът всъщност се е оказал мит, а последващите действия на подчинената му прокуратура – жертвоприношение, тогава българското общество ще се е отърсило от заблудите за панацеята – прокуратура, вездесъща“, изтъкна бизнесменът.

„Империята Баневи се завръща“. Обещавам Ви това ще е следващата серия от битката между нарочените за обезкостители и техните врагове, добави той.

Flagman.bg 


Още за: Банев   затвор   Гешев   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
23 Февруари 2020 00:32 | ПЕТРИЧ
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

И БАНЕВ, И АРАБАДЖИЕВ, И БОЖКОВ, В ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.


23 Февруари 2020 09:46 | ���������
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Това добре, но защо Гешев прибира едни, а закриля други, все приближени на герб и дпс уж бизнесмени????


23 Февруари 2020 10:06 | Стефани
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Много цинизъм в мнението на Банев. Той е рожба на "прехода". За това сме плащали и ще плащаме не само за него. Той прибра едни предпириятия, а Божков, който прибра парите и на бедните.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар