Нигерийски хакери ни изнудват, пишат на български, ползвайки Гугъл преводач

16 януари 2020 08:55   1 коментар   3903 прочита


  Спам атаките, които са в момента, са характерни с това, че в тях се използва името на някоя авторитетна и сериозна институция, като например МВР или НАП. Чрез подобни спам атаки хакерите целят кражба на пароли за интернет банкиране, за социалните мрежи. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевиция началникът на отдел ''Киберпрестъпления'' към ГДБОП Явор Колев. 

,,В случай че вече сме отворили такъв имейл със спам е наложително да преинсталираме нашия компютър или телефон и да инсталираме легална антивирусна програма. Много е важно също така да променим и паролите, като за целта е хубаво да използваме ''къдрави'' пароли, т. е. такива, в които има редуване на главни и малки символи, и нека те бъдат различни за различните платформи и социални мрежи'', допълни той. 

Явор Колев посочи още, че отново има пик на т. нар. сексуално изнудване, при което хакерът настоява да му бъде изпратена определена сума до 48 часа или в противен случай ще разпространи наши снимки от сайтове за възрасти. 

,,Тази спам кампания е от нов тип, защото съобщението е написано на български, но това представлява нигерийска измама, при която се изполва Гугъл преводач, за да може написаното да изглежда автентично'', завърши Явор Колев. 
 

1 коментар
16 Януари 2020 09:32 | --
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Щото Гугъл най - точно превежда на български, иначе... Та НЯМА КАК да не се подведеш.... пппххахахахха!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар