Наши антимафиоти спипаха 98 "финансови мулета" при мащабна международна операция

02 декември 2020 15:07   3794 прочита


Предотвратени са щети за над 13 милиона евро

Мащабна международна операция срещу финансови престъпления в интернет приключи преди броени дни. В акцията, организирана от Европол и Евроджъст, са се включили ГДБОП, Прокуратурурата на Република България и Асоциацията на банките. 

Акцията е проведена на територията на 26 държави – Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ.  Установени са 4031 „финансови мулета“ и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро.

Т. нар. „финансови мулета“ са хора, от които се възползват организираните престъпни групи. Те се занимават с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване или изпиране на неправомерно трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „финансови мулета“ е имало предшестваща киберпрестъпна дейност, поясняват от пресцентъра на ГДБОП.

От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 „финансови мулета“ и са установени 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827  евро, като са предотвратени щети в размер на повече от 13 милиона евро./Трафикнюз.бг


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар