Наркотрафикант духна като Галеви

15 септември 2019 12:17   22957 прочита
Заид Осман твърдял, че е невинен
Заид Осман твърдял, че е невинен


Заид Осман твърдял, че е невинен

Години наред няма следа от Заид Юсеин, който трябваше да търка нара за трафик на дрога! Безуспешните опити за откриването на осъдения бандит принуждават родните власти да пуснат беглеца в Интерпол. В сайта на международната полицейска организация в рубриката с дирените с червена бюлетина грейва и снимката на скаталия се като Братя Галеви трафикант.

От информацията за него става ясно, че към момента той трябва да е на 62 години. Родом е от Долно Ряхово, говори български и турски. Издирва се за нелегален трафик на наркотични вещества. Случаят, в който е замесен Заид, е от далечната 2001 г.

На 17 юли ченгета спират за проверка лек автомобил "Опел Омега". Зад волана е 44-годишният тогава Заид Юсеин. Полицаите тръгват да претърсват колата. Щом разбира, че го е втасал, шофьорът насочва ченгетата къде да ровят. Оказва се, че в опела са направени специални тайници в праговете, задните калници и багажника. В тях униформените откриват 13 килограма хероин.

Проверка показва, че возилото се води на родения в Истанбул Фикрет Карлък. По това време той е на 40 години. Полицията тръгва по следите на дрогата. Три дни по-късно е организиран тараш в квартирата на Карлък в Силистра. В кутии от прах за пране криминалистите откриват още 31 пакета хероин. По време на акцията са взети отпечатъци от кутиите за прах, а анализът показва, че те са от пръстите на турчина. Заковава го и това, че освен него никой друг няма ключ за жилището.

Експерти оценяват общото количество от 28 килограма и 531 грама хероин на повече от 2 милиона и 400 хиляди лева. Според разследващите наркотикът е бил предназначен за гръцкия пазар. Юсеин и Карлък се сдобиват с обвинения, че са действали в съучастие и след предварителен сговор.

За разлика от днешното правосъдие двамата получават първите си присъди само година по-късно. В началото на август 2002 г. Окръжният съд в Силистра им дава общо 34 години за наркотрафик. Юсеин отнася 16 г., а аверът му Карлък - 18 г. затвор. Двамата са наказани и с 200 бона глоба. По онова време това са рекордни присъди за наркотици, дивят се запознати.

Пред магистратите Юсеин твърди, че е невинен и не е знаел за дрогата. Той се оправдава, че само е шофирал колата. Обвинението го заковава, че в продължение на три часа е бил с Карлък в гаража, където са правени тайниците по колата.

През март 2003 г. присъдите са потвърдени от Варненския апелативен съд. Същото е и решението на върховните магистрати, които издават окончателния си акт през февруари 2004 г. Следват години на пълно информационно затъмнение за случващото се с двамата осъдени. Юсеин е въртял фирма за търговия със селскостопански и хранителни стоки, която е регистрирана на ул. "Кълъраш" в Силистра. Мъж със същите имена е засечен през април 2014 г. да нарушава митническия режим на ГКПП Капъкуле, като не е обявил стока за деклариране. Понеже не е открит за връчване на наказателното постановление, глобата лъснала в турския Държавен вестник./bgdnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар