Налазват ни "сезонни " измамници ,бъдете внимателни

27 септември 2020 08:31   2608 прочита


Изпразват джобовете на българите с грозна измамна схема Зачестяват шашмите, свързани със сезонните ремонти, предупреждават от полицията Русе, България26 Септ. 2020, 14:412065 прочита2 коментара 1 от 1 Зачестяват измамите, свързани със сезонните ремонти – особено на покриви. За това предупреждават от полицията в Русе. Най-често жертви стават възрастни и самотни хора в по-малките населени места. Семейство Цанкови.

Тя е дългогодишен помощник -режисьор в театъра, а той - преподавател по немски в университета. Видели теч в спалнята на вилата си и решили, че покривът се нуждае от ремонт. Случайно на централния пазар в Русе Ненчо открива обява за ремонтни дейности и решава да позвъни на посочения телефонен номер. „Казаха в началото, че не могат да дойдат скоро, имали работа, но след половин час се обадиха да питат къде живеем.

Пристигна една група от 7-8 човека. Качиха се горе и развалиха една част от покрива”, обяснява Гинка Цанкова. „Казаха, че е зле покривът и трябва да се ремонтира. Ние знаехме, че нещо има и трябва да се ремонтира и се съгласихме”, обясни Ненчо Цанков. Майсторите премахнали част от керемидите, без да имат уговорка със семейството за работа, но възрастните хора все пак се съгласили да ги наемат и им дали 1000 лева капаро. Дори съпругът отишъл с тях при нотариус да подпишат договор, според който работата трябвало да бъде свършена за четири дни и да им бъде платено, но сума в договора не била записана. Гинка Цанкова твърди, че всеки ден е питала майсторите колко ще струва ремонтът.

Отговорът бил да не се притеснява, щели да го изчислят, когато приключат. И така се стигнало до стресиращата за семейството сума от 12 000 лева. „Междувременно сме дали 1000 лева капаро, кола, която те искат да купят и оценяват на 700 лева. И всъщност ние им дадохме 10 500 лева за около 40 кв. метра”, обяснява Гинка Цанкова. Семейство Цанкови били притеснени и от факта, че майсторът записал в договора, че е получил 8000 лева. Хората имали около една трета от парите, останалите събрали от приятели. Но ръководителят на групата поискал още петстотин лева.

Семейството се оплака, че дори били заплашени с пистолет. На искането на майсторите да им прехвърлят колата, семейството отказало, но въпреки това майсторите им взели автомобила. Семейство Цанкова подали жалба в полицията, приложили договорите, обявили автомобила за откраднат. От полицията в Русе съобщиха, че при тях са постъпили и други подобни сигнали. Дори имало случаи, при които майстори вземали капаро и изчезвали, най-често обаче действали по схемата - да премахнат част от керемидите на покрива и да оставят клиентите си без избор.

Други пък започвали да бавят работата и така да изнудват клиентите за още пари. От МВР съветват гражданите да не се обвързват лековерно с фалшиви, непознати и съмнителни майстори и да не подписват такива договори. При най-малкото съмнение за измама или други нередности да се обръщат към органите на реда, както и към другите компетентни институции, имащи отговорности към защитата на правата на потребителите, казват още от полицията Блиц 


Още за: измамници   покриви   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар