Майката на Банев: Разпродават бизнеса ни, докато Николай е в ареста

25 юли 2019 11:15   5726 прочита


Възможно ли е Баневи да продадат 40 дка на Каваците само за 10 хил. лева?

Ако непредубеден човек се запознае с материалите по делото, което водят семейство Баневи за собствеността на къмпинг „Каваци“ в Созопол ще помисли, че те или са най-големите глупаци на света, или са жертва на измама за десетки милиони.

В редакцията на Флагман.бг дойде Мария Банева, майката на Николай Банев. Тя бе придружавана от адвокат Мирослав Стойков, за да алармират, че докато Николай Банев е в ареста, а Евгения Банева се лекува, се прави опит да им бъде разграбен бизнеса. С оглед на документите, които ни представиха, може и да имат основание.

Общоизвестен факт е, че от три години фирмата на Николай и Евгения Баневи – „Хелио Тур-с“ АД води спорове за собствеността с никому неизвестната „Джи енд джи 90“ ЕООД на Георги Димитров Дамянов.

Според Баневи – Дамянов е подставено лице, защото без никаква бизнес история идва от Добринище и се представя за крупен предприемач, който е готов да инвестира милиони в емблематичния къмпинг в Созопол. Те подозират, че зад Дамянов стои Димитър Спасов, известен с прозвището Митко Каратиста, но конкретни доказателства за връзка между двамата все още няма, освен договора за охрана, който „Джи енд джи-90“ ЕООД е сключила с фирмата на Спасов – „Делта гард“. Именно „Делта гард“ изгони Баневи от комплекса през 2017 година.

До този момент бе известна малка част от спора по делото. От една страна „Джи енд джи-90“ ЕООД претендираше, че е новият собственик на къмпинг „Каваци“ на базата на предварителен договор, а от друга – семейство Баневи твърдеше, че бившият им управител Зорница Илиева е надвишила правомощията си и неправомерно е подписала този договор, който те считат за несъстоятелен.

По случая има и решение на Бургаския окръжен съд, който обявява предварителния договор за окончателен. Решението не е влязло в сила и се обжалва в Апелативния съд в Бургас, но именно то извади публично смущаващи обстоятелства, около спора за златните 40 дка на брега на морето.

Най-спорен е предварителният договор за продажба на къмпинга. Според него „Хелио тур-с“ АД се задължава да продаде 40-те дка, с хотел, собствена инфраструктура, 150 бунгала, заведения и помощни сгради за…10 хил. лева.

5 хил. лева „на ръка", получени още на 7 април 2016 година и останалите при сключването на окончателния договор, който е трябвало да бъде финализиран на 21 април същата година. Документите са подписани от бившия служител на Баневи – Зорница Илиева и вероятно договорът е щял да бъде финализиран, ако правомощията ѝ не са били прекратени преждевременно.

Година по-късно „Хелио тур-С“ АД, представлявано от Евгения Банева, е получило искова молба от „Джи енд джи-90“ ЕООД с настояване да се финализира договора за продажба на къмпинга. Т.е. – да се доплатят останалите 5 хил.лева и смени собственост.

Според Евгения Банева, за да се извършва сделка с продажба на имоти, следва да има решение на Съвета на директорите, а такова липсва. Зорница Илиева е нямала мандат да представлява дружеството в подобна разпоредителна сделка.

По делото лъсва и друга интересна подробност – Зорница Илиева е подписала запис на заповед, с която е задлъжняла с 1 млн.лева към „Джи енд джи“ ЕООД.

Според адвокатите на семейство Баневи, не е изключено това да е гаранция, че тя ще изпълни конкретен ангажимент, но това са само догадки.

Още по-абсурдното е, че до сключването на окончателния договор, къмпингът е предаден във владението на бъдещия наемател срещу годишен наем на потенциалния купувач от 30 хил.лева – три пъти повече от продажната цена, като извършените подобрения трябвало да бъдат приспаднати от наема. Така за 2016 година наемателят и бъдещ купувач е трябвало да плати само 6 хли.лева, тъй като претендира, че е извършил ремонти за 24 хил. лева.

По делото е приложен и още един анекс, подписан от Евгения Банева на 13 ноември 2017 година, когато скандалът бе избухнал и на цяла България стана известно, че Баневи са на път да загубят „Каваците“. Ако се вярва на този анекс Банева е декларирала, че приема изцяло клаузите в предварителния договор и потвърждава действията на Зорница Илиева.

Според Евгения Банева този анекс е фалшив и за нищо на света не би го подписала. Тя е убедена, че става въпрос за пренасяне и апликация на подписа ѝ. Експертизата по делото обаче не е установило признаци на фалшификация, заради което на първа инстанция се приема становището на вещото лице.

В Окръжния съд в Бургас са разпитани и много свидетели. Зорница Илиева твърди, че през 2016 година, било взето решение за продажба на къмпинга, били водени разговори с „роднина на Жорж Ганчев“ и бизнесменът Стефан Шарлопов, който днес е покойник.

Те обаче се притеснили, че имотът имал много тежести, което е факт, защото само дълговете към Община Созопол са за половин милион лева.

Според Зорница Илиева така се стигнало до продажбата на Георги Дамянов, който единствен изявил реален интерес към „Каваците“.

През цялото време Илиева говори, че дружеството имало дългове между 1 и 1,5 млн.лева, които изглежда новият собственик трябвало да изчисти, което е необяснимо, защото се продава земята, не фирмата, а дълговете остават за юридическото лице.

Адвокатите на „Джи енд джи-90“ ЕООД изтъкват, че при определянето на стойността на имотите са отчетени редица обстоятелства – това, че става въпрос за сгради и бунгала, които са строени преди 50 години. Освен това цената била такава, каквато я изисква пазарът, а в случая нямало особен интерес, защото освен тежестите, се водили и няколко дела за възстановяване на собственост на част от къмпинга.

При всички положения продажбата на 40 дка на брега на морето на цената на кола на старо, изглежда безкрайно необичайна, а по делото има редица съмнителни обстоятелства./Blitz.bg


Още за: майка   банев   арест   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар