Лукс зад решетките: Цените в затвора като тези в „Шератон”!

01 март 2015 15:34   7837 прочита
Сн. Иван Григоров
Сн. Иван Григоров


Сн. Иван Григоров

Пандизчии пропищяха от далавери в лавката им

За измами, надценки, подбиване в грамажа и още куп далавери в затворническата лавка на Софийския централен затвор се говори от години. Черно на бяло обаче нищо не излиза. От време на време се появява някой дързък пандизчия, който подава сигнали до полиция, прокуратура и омбудсмана, организират се проверки, които обаче не откриват нередности. Според затворниците инспекцията се провеждала проформа, а целта била “бизнесът” да си върви. “Идват проверяващите, разпитват двама-трима лишени от свобода, които са си хора на администрацията, после питат и няколко служители от администрацията. Затова и проверките не стигат доникъде”, недоволстват пандизчиите. „ШОУ” обаче се добра до документи, които нагледно показват, че „има нещо гнило” в затворническата лавка.

Този път срещу далаверите в лавката се надигна небезизвестният Асен Китанов-Психото, осъден на 5 години за участие в наказателната бригада на Христофорос Аманатидис – Таки, добила известност като “Бандата с чуковете”. Освен това Китанов бе признат за виновен и осъден на 18 години затвор за покушението срещу бащата на пернишкия подземен бос Райко Кръвта – Васил Василев-Бай Васо, който пък сега е подсъдим като ръководител на поредната група за убийства – “Килърите-3”. Василев и компания търкат нарове зад решетките благодарение на показания, дадени от Станислав Методиев-Сиси и Асен Китанов-Психото.

В средата на януари заедно с Психото за далавери в лавката са се оплакали още десетина негови колеги. Сред тях са Димитър Богданов, Атанас Лилкин и Людмил Пенев. На 12 януари 2015 година пандизчиите са пуснали жалби до омбудсмана, до Инспектората и комисията по корупция във Върховна касационна прокуратура, Софийска градска прокуратура и до медиите. “Представете си какви далавери въртят на лавката – пишат, че ти продават кренвирши “Леки” 400 грама, а те ти продават “Кен” – 300 грама. Конфитюр пише, че е 1 килограм, а те продават 800 г,

дори с тоалетната хартия ни мамят

В касовата бележка пише, че е от скъпата, а ти пробутват друга. Купувам си спагети, на касовата бележка ми пише, че са 400 грама, еди-коя си марка, а всъщност ни продават 300 грама от някаква световно безизвестна марка, по-лошо качество.

Освен че цените са надути поне с 1-2 лева отгоре, ни удрят и в грамажа, ама зверски! Купуваме си гъби - на касовата бележка даже не е написан грамаж. Купуваме си кисело мляко 3% масленост, те ти дават от 1%. Доматите цяла година не падат като цена. Докарват ги на 3 лева и цяло лято си ги взимаме за 3 лева. Пазим си всички касови бележки, да видите какви измами стават”, реди в писмото си до „ШОУ” Асен Китанов-Психото. Той разкрива още, че преди да пусне жалба до държавното обвинение и до омбудсмана, е писал до ръководството на затвора, тъй като не е искал да прескача никого и да спази реда. Оттам обаче му отговорили, че „системата била такава”. “На друг затворник му отговорили, че била техническа грешка. Ама как ще ми отговориш, че системата е такава – те ако си платят уиски и им дадат евтина ракия, дали пак ще ми кажат, че системата е такава?! Питам защо системата не е обратното – да си платя ракията, а те да ми дадат уиски?!!

Иначе “техническата грешка” продължава и до днес. Всички знаят за тези далавери. И лавкаджията си го знае това, но не смее нищо да каже, тъй като е лишен от свобода и гледа да си му минава “службата”. То дори не се знае при тази схема какви стоки се плащат, после се прехвърлят навън и изобщо не влизат тук.

Преди няколко седмици дойде една жена от името на омбудсмана и на нея й разказах тези случаи. Тя ми каза, че знаела за това. Е, добре де, всички знаят, уж проверяват, но никой нищо не прави! Само отчитат дейност”, недоволства Психото.

Той разкрива, че в ДП “Фонд затворно дело”, което стопанисва лавката, работи жена, която пък имала интимна връзка с един от служителите на високо ниво в зандана. Въпросната дама отговаряла пряко за магазина зад решетките. “Пишем до медиите, защото разчитаме този път да не се потулят далаверите. Да се разровят. Ние тук сме престъпници, лежим в затвор, а тези, които крадат така, какви са?!...”, чуди се Психото.

Жалбата му срещу далаверите в лавката вече има движение. От СГП оплакването е било препратено по компетентност в районна прокуратура. Човек на „ШОУ” и агенция БЛИЦ потърси информация в СРП, откъдето заявиха, че с проверката е натоварено Второ РПУ. Преди няколко дни Асен Китанов е бил разпитан от разследващите. Те снимали и касовите бележки с уличаващите данни, с които и „ШОУ” разполага. Малко след като е дал показания, от администрацията наредили на Психото да си стяга багажа за пандиза в Бобов дол. “Попитах защо го правят, но не получих отговор. По-късно ми заявиха, че съм от Кюстендил и затова ме пращат. Това са глупости, моята адресна регистрация е софийска и ако се спазва районният принцип, трябва да излежавам присъдата си именно в София. В крайна сметка успях да си оправя “екскурзията” и няма да ме местят. Но съм сигурен, че причината да искат да се отърват от мен е именно това, че съм неудобен, че им разкриваме игрите и пишем жалби за това”, категоричен е Асен Китанов-Психото. “Ти представяш ли си колко пари са си докарали с това удряне в грамажа?! Сигурно за тези години

са натрупани милиони

Това са игри и с фирми отвън. Всичко е сериозно навързано. Тук са си много добре организирана престъпна група – тази любовница на другия, този човек на онзи и т.н. Поне 5-6 човека са си за затвор”, обясни още Психото.

И за друга далавера се заговори между лишените от свобода. Из пандиза се понесе информацията, че продавачите в затворническите лавки се водели като материално отговорно лице. При всяка ревизия се установявали липси поне от 400-500 лева, които се плащали от пандизчията-лавкаджия. Никой обаче не му дава бележка срещу тези пари, а и никъде не се води, че именно той е МОЛ на обекта. Момчетата обаче си траели, тъй като работата на лавката се води една от хубавите зад решетките, освен това тя осигурява така желаните кръстчета, с които се отчитат работните дни и които доближават пандизчиите до свободата. “Ако някой проговори, моментално ще го махнат от работа и го „връщат в първи клас”. Ако пък откаже да си плати, пак го “уволняват” и няма отпуски, няма предложения за предсрочно и т.н. Страшно е тук, но никой не иска да погледне и да обърне внимание!”, разказват лишените от свобода. За съжаление и това не е вписано черно на бяло и на практика е трудно доказуемо. Психото е категоричен обаче, че ако има желание, всяка далавера може да бъде разкрита. Китанов дори дава и

рецепта за справяне с беззаконието и корупцията:

“Да въведат закона за персоналната отговорност. Като осъдят държавата заради действията на прокурор, съдия и т.н., той да си носи отговорност за това, да си плаща обезщетенията, които са присъдени заради неговите грешки. А като им бръкнат в джоба, да видим дали пак ще си правят далаверите, ще си затварят очите и ще взимат определени решения под диктовка!...”, реди още Психото.

А ако искат да се хранят нормално, лишените от свобода са принудени да пазаруват от затворническата лавка въпреки надценката и несъответствието. Близките им изпращат пари, с които се зарежда специална карта, с която пък затворниците пазаруват. Хранителна пратка от къщи е разрешена само веднъж месечно, и то с ограничение от 5 килограма плодове и зеленчуци и 5 кг друга храна. Допреди години роднините имаха право да носят на пандизчиите по два пъти в месеца храна от дома. Официалната причина да бъдат ограничени тези пратки е за да бъдат пресечени опитите да се вкарват зад решетките забранени вещи и предмети. Факт е обаче, че явно това ограничение не върши работа и в зандана продължават да влизат телефони, таблети, дрога и каквото още си пожелаят лишените. А вносителите им със сигурност не са роднините с торбите, които се редят най-малко 3 часа, за да се видят със син, брат, съпруг и пр. лишен от свобода.

Вестник „ШОУ” и агенция БЛИЦ ще продължат да следят развитието на проверката в затворническата лавка, както и какво ще констатира тя. Но се надяваме и от Министерството на правосъдието да се сезират и също да проверят какво се случва във “Фонд затворно дело”, има ли нередности там, въртят ли се действително далавери в лавката, както твърдят пандизчиите./Блиц


Още за: затвор   лавка   лукс   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар