Ќовините на югозападна Ѕългари€
”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап
   –егистрац舫абравена парола

 расавицата  ристин ко€то беше блъсната от ƒивна проговори: ѕосто€нно имам кошмари и паникатаки! »ска ми се да седна и да си вържа сама обувките


17 май 2018 12:06   3710 прочита ристин минава през истински кошмар след претърп€ната автомобилна катастрофа през март. ¬ъпреки сво€та крехка физика и силна емоционалност т€ се държи като истински боец в тежки€ процес по възстанов€ването си, като всеки ден изжив€ва отново и отново ужаса от сблъсъка. «а първи път след жестоки€ инцидент на път€ т€ разказва пред "168 часа", за сво€та битка за живот. ¬ сво€та изповед обаче не желае да намесва името на момичето зад волана - певицата ƒивна.

"” нас поради бездействие или липса на ресурси не б€ха извършени никакви интервенции, които да доведат до възстанов€ването на  риси - раз€сн€ва нейни€т родител. - “равмите, с които бе приета от турските експерти, б€ха: тежка инфекци€ на костите, натрошена бедрена кост, раздробено кол€но, неправилно зараснала тазобедрена кост, големи открити рани, липсващи меки тъкани и на двата крака и декубитална рана на петата."

¬ истанбулската болница »лиева претърп€ва н€колко операции, а последната - на кол€ното, е извършена от професорите “урхан ќзлер, ‘аик јлтънташ и техни€т екип. ÷ели десет часа те се бор€т да възстанов€т 5-сантиметровото скъс€ване на крака на  ристин.

ќттук нататък на хубавицата й предсто€т тежки физиотерапии и пластични интервенции, които ще бъдат извършвани отново в “урци€ при специалистите, вдигнали € на крака. »лиева тепърва тр€бва да даде всичко от себе си, за да се възстанови напълно, а битката й занапред ще продължи поне 2 години.

-  риси, как се чувстваш вече, когато най-сетне си у дома?

- ћного добре. ¬ече разполагам с едно спокойствие. ¬€рата ми се върна, защото имаше много моменти, в които € губех. ƒните ми след инцидента б€ха сиви и мрачни. „есто се депресирах и си казвах: "Ќ€ма да се оправ€." —ега, когато съм си вкъщи при семейството и при€телите ми идват да ме виждат, съм много по-щастлива. ¬ момента имам частична парализа на крака. «анапред всичко зависи от мен, защото кол€ното ми е наредено перфектно, само му тр€бва месец да зарасне.

-  ой беше най-кошмарни€т епизод за теб досега?

- Ќай-лоши и болезнени б€ха за мен първите два дни след вс€ка операци€. ¬същност още не мога да прецен€ дали това време бе най-кошмарно, или спомените ми от самата катастрофа. » до ден днешен изжив€вам сами€ удар в себе си отново и отново.

-  акво помниш от катастрофата?

- ¬сичко. «асега обаче не мога да разказвам в детайли, защото тече разследване и не е свършило досъдебното производство. ќще не съм разпитвана за случилото се. Ѕеше истински ад, докато стигна до болницата в ѕлевен. “ам помн€ само, че имаше много лекари и всички б€ха вперили поглед в мен. ѕомн€ как ми ср€заха анцуга и ми свалиха обувките. ƒотам.

-  акво се случи после?

- ѕървите десет дни б€х в реанимаци€. Ѕеше ужасно. ѕравиха ми снимки, изследвани€, вакове (процедура, при ко€то травмите се вакуумират със специална гъба - бел.ред.). » четири пъти ме слагаха в барокамера. ¬ реанимаци€ ми беше много тежко, защото не можех да сп€. јз съм човек, който винаги тр€бва да прави нещо и не мога просто да бездействам. ѕосто€нно чувах охкане, пъшкане и гледах вс€какви други пациенти.

“огава молех да ми дадат нещо за спане и против болката, но все ми казваха: "Ќе може."  остваше ми страхотни усили€ дори да се върт€ нал€во и над€сно. »мах вакове и фиксатор на краката.

≈дин вак тр€бва да седи три дни. √ъбата може да е сребърна, аз б€х с такава, за да издържа повече и да н€ма срастване, но при мен стоеше до 7 дни.  оето води до срастване. ¬ един момент десни€т ми крак имаше гной и стана зелен. Ќе смеех да погледна под оде€лото. »маше проблеми с машината, ко€то пищеше и даваше сигнал, че не смуче добре или не е добре поставена, но в един момент просто н€кой натискаше едно копче и т€ спираше. ƒори самата аз започнах да спирам пищенето. ≈динственото, което ме държеше тогава, бе, че след като изл€зох от реанимаци€, можеха да идват да ме виждат роднините и при€телите ми.  огато вече ме качиха в отделението по травматологи€, една санитарка ми размести крака. ѕосле два дни не смеех въобще да го мръдна.

ћайката на  ристин —тефани€ сподел€: ѕолучих съобщение от професор ”гур бей в 2 часа през нощта. «а т€х н€ма нощ и ден, винаги се отзовават.

ќб€сниха ми какво ще се случи, ако отидем, и какво - ако не отидем. √арантираха ми, че за една седмица т€ ще се изправи. Ќие об€снихме, че не можем да тръгнем веднага, защото са празници и н€ма как да подготвим документите й от болницата. “е ни попитаха:  акво значи, че са празници, когато става въпрос за спешен случай? “ам още на първата седмица искаха да работ€т по кол€ното й, но не знаеха колко е влошено състо€нието й и най-вече бактериалната инфекци€.

ј  ристин допълва: јко до две седмици не б€х заминала, н€маше да проход€. ¬ момента обаче силата ми толкова се е изчерпала, че се питам откъде да € взема. јз съм много чувствителна и прежив€вам всичко много навътре. ѕосто€нно имам кошмари, паникатаки. ћисл€, спомн€м си, съжал€вам... »стината е, че съм рухнала и пон€кога се чуд€ как продължавам да се държа.√ледам се в огледалото и не мога да си позна€ лицето, толкова е измъчено, а аз не съм такава. Ѕлагодарна съм, че все пак не бе по-тежко, защото можеше да съм с два счупени крака и н€маше да го преживе€. ќпределено животът ми се промени тотално. ќцених много хора и неща. ѕоставих си нови цели. Ќ€ма го този човек, който бе преди в мен - в добри€ смисъл.

- ѕланираш ли да се завърнеш към професи€та си на модел?

- —поред обсто€телствата. ћного си обичам работата и ми липсва.  огато си погледна краката, ми е много тежко. «а в бъдеще съм решила категорично да се занимавам и с благотворителност.  ампани€та, ко€то се направи за мен с дар€ването на кръв, много ме разчувства. “олкова много добри хора откликнаха. ƒори непознати. Ќе съм очаквала. ¬ече знам какво е да си в позици€та на нуждаещ се, затова искам на свой ред да помагам на другите.

јз ще се оправ€, ще докажа, че мога и че има втори шанс, че човек не тр€бва да се отказва и предава никога. ќще не знам какви каузи ще предприема, но знам, че със сигурност и аз ще дам от кръвта си за други хора. »скам да благодар€ на семейството ми, на при€телите ми и на всички хора с големи сърца, които ми помогнаха. Ќад€вам се, че ще мога да върна полученото добро в този живот.

-  ъде искаш да отидеш и какво искаш да направиш, когато вече можеш да се разхождаш свободно сама?

- Ќ€мам търпение да седна и да си вържа обувките и да си взема душ права. ƒа бъда с при€тели и да се разхождам по малките улички на —офи€ в топла л€тна вечер. »скам да израз€ безкрайната си благодарност на всички доктори в “урци€, които направиха чудеса и невъзможното се случи! “е не загубиха в€ра и надежда за това аз да бъда отново на крака! “ова са професорите ”гур Ѕингол, “урхан ќзлер, ‘аик јлтънташ, д-р »смаил …озден, д-р ≈сра и много други.

/HotArena/

ќще за: физика  боец  възстанов€ване ќще от: —ин€ лампа

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.