Живко Коцев с обвинение за участие в организирана престъпна група

17 април 2024 19:28   6 коментара   5460 прочита
Снимка NOVA
Снимка NOVA


Снимка NOVA

Софийската градска прокуратура обвини бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. Това съобщиха от прокуратурата. 

Коцев остава на свобода под парична гаранция от 20 000 лева, предаде Дарикнюз.

Той запази пълно мълчание на излизане от сградата на Антикорупционната комисия. Разпитът му продължи над три часа относно разследването по случая „Митници“.

По-рано адвокатът на бившия главен секретар на МВР Илиян Василев не пожела да коментира какво се е случило на разпита в Антикорупционната комисия. "Какво се е случило и какви са действията могат да ви информират единствено и само колегите от Прокуратурата. Заедно с адвокат Даниела Доковска, нямаме съмнения, че Живко Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление", посочи той. 

На 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

На 6 април Софийският градски съд заседава по мярка за неотклонение на бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова и Стефан Димитрови във връзка с обвинение за участие в престъпна група. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и друго обществено известно лице, на които се вижда определен часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов.

Във вторник на заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев заяви, че от 2022 г. ДАНС е стартирала разработка срещу Марин и Стефан Димитрови за контрабанда на акцизни стоки. Тончев посочи, че двата мъже са имали роля в канал за нелегално произведени цигари в Турция, разработван от Никола Николов-Паскал. По думите на председателя на ДАНС е установено, че основната роля на Марин и Стефан Димитрови е била да установяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят безпрепятственото функциониране на схемата. Той посочи, че Стефан Димитров е изградил доверително отношение с вече бившия директор на Агенция "Митници" Петя Маринова Банкова – Тенева, нейния заместник Людмил Андреев Маринов и главния секретар Живко Коцев.

 

afera.bg

 

 

afera.bg


Още за: живко коцев   МВР   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
6 коментара
17 Април 2024 20:19 | Средко
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Просто хипотетично - представете си Коцев да беше в Северна Корея, Малайзия или Саудитска Арабия какво би станало? Най-вероятно нямаше да му налагат парична гаранция, просто защото нямаше да излезе от сградата, където е призован... Късметлия...


17 Април 2024 23:04 | ижката
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

каналите ли дършиш коцев сега ке ти е*т мамата мишок и часовниците ще продадеш


18 Април 2024 08:41 | 123
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

ПОДХВЪРЛЕНИ СНИМКИ НА ПРЕСАТА. ИМАШЕ ЕДНИ СЪЩИ С ЧЕКМЕДЖЕ ПЪЛНО С ПАРИ, КЮЛЧЕТА, ПИСТОЛЕТ И КЪЩА В БАРЕЛОНА. СПОМЕНИ... НЕ Е СЛУШАЛ, А И НЕУДОБЕН ЗА НЯКОГО, И ПОДХВЪРЛИ ЛАПАНИЦА НА КУКУМЯВКИТЕ.
НИЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ! ТОЙ ЩЕ КЛЕКНЕ ПРИЛЕЖНО!
ДЕЛОТО ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО ПОРАДИ ЛИПСА НА ОЩЕ ДОКАЗАТАЛСТВА!


18 Април 2024 09:59 | ДВАТА МЪЖЕ
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Тончев посочи: "ДВАТА МЪЖЕ" " Трима вафли и четирима марципани" Недипломиран Изкуствен интелект е избягал от ЮЗУ и се крие в редакцията.


18 Април 2024 21:45 | НИК
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ТОЗИ НАЙ ВЕРОЯТНО Е ВИНОВЕН, НЕ ГО ЗАЩИТАВАМ, НО ЗАЩО ЗА СНИМКИТЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОРИСОВ, ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ КАЗВАХА ЧЕ СА ФАЛШИВИ, А СЕГА ЗА ТЕЗИ СНИМКИ СА СИГУРНИ ЧЕ СА ИСТИНСКИ. СПОРЕД МЕН И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СНИМКИ СА ИСТИНСКИ. ИСТИНАТА Е ЧЕ КОЙТО СЕ ДОБЕРЕ ДО ВЛАСТА ГЛЕДА ДА КРАДЕ, И НЕ МУ ПУКА ЗА НАРОДА, А ПЪК ВИЕ ХОДЕТЕ СИ ГЛАСУВАЙТЕ


19 Април 2024 14:50 | Даскалka
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Всички заедно ще му плащаме обезщетението от съда за правата на човека като осъди държавата ни като следователи и прокуронине са могли да докажат нищо, как ли да го осъдят.. Този филм вече го гледаме толкова пъти !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар