Живка в Чирпан след делото "Ндрангета": Всичко е точно, станало е объркване!

21 януари 2021 12:22   2650 прочита


Сънародничката ни е заподозряна като подставено лице

Станало е объркване, обвиненията към мен са свалени и мога да пътувам свободно. Пак ще се върна в Италия и ще продължа да работя като барманка. Това заяви пред БНТ Живка Танева, българската следа в историческия процес срещу най-мощната мафиотска организация в Италия - "Ндрангета".

В края на 2019 г. италианските власти арестуват Живка Танева, която работи като барманка в градчето Сан Онофрио. Смятат, че е била подставено лице на търговска дейност, свързана с Никола Бонавота, а целта била пране на пари.

Разследващите твърдят, че Никола е ключова фигура на фамилията, представляваща калабрийската мафия в градчето. В списъка на подсъдимите при предварителния процес проведен през септември името на Живка е под номер 138.

Намираме я пред родния ѝ дом в Чирпан. Разказва, че днес се е прибрала от Италия, където живее отдавна.

Има заведение на вашето име?

Живка Танева: Не, лъжа е.

Никола познавате ли го?

Живка Танева: Е, много ясно, как да не го познавам?! Той е от Санта Онофро, където работя. Никакви отношения нямам. Здравей, здрасти и това е. Не знам с какво се занимава. Преди години беше барът негов. Как ще съм работила за него въобще! Други бяха шефовете.

"В момента всичко си е точно. Имат си дела. Всички са пуснати, дето бяхме арестувани", казва Живка.

Колко дни бяхте в ареста?

Живка Танева: Малко, 10 дни, докато мине моето дело, защото бяхме много хора.

Какво ви казаха като ви арестуваха?

Живка Танева: Нищо, даже един въпрос не ми зададоха. Просто аз си показах документите и всичко приключи.

Подсъдимите по делото са 335 лица начело с 66-годишния Луиджи Манкуза, известен като Чичото. Част от обвиненията са за убийства, пране на пари, рекет и трафик на отпадъци.

В процеса ще участват над 600 адвокати. Според италианските магистрати битката в съда ще бъда решаваща във войната срещу мафията.

Италианският прокурор Никола Гратери е твърдо решен да спечели битката. Въпреки че според Анна Сержи - изследовател на мафията в Италия, подобна организация не би могла да се пречупи лесно.

"Този процес не е краят на "Ндрангетата". Той е само срещу няколко клана. Тази организация се състои от 160 клана. Това не са най-важните хора, това е само една провинция.", казва Сержи.

В "Ндрангета" може да се влезе само по два начина - чрез родствена връзка или брак.

"Не мисля, че има замесени българи на високо ниво. Има няколко случая, при които е установена съвместна работа с криминални групи от Армения, Русия и Западните Балкани. Тяхна роля обикновено е да помагат, когато има нужда от събиране на дългове и използване на насилие.", обяснява Сержи.

Очаква се процесът срещу "Ндрангета" да продължи не по-малко от 2 години.

Dnes.bg


Още за: живка   чирпан   ндрангета   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар