Жандармерия заварди в Галиче на балотажа, нощес е имало изборен рекет

03 ноември 2019 12:11   1 коментар   4298 прочита


В деня на балотажа жандармерия охранява село Галиче. Има и постъпили сигнали, че роднина на кандидат-кмет обикаля през нощта по домовете на хората, за да ги принуди да гласуват за определен човек. В неделния ден право на глас имат около 1440 души. По време на първия тур на изборите имаше съмнения за злоупотреби с гласовете на болни хора. Димчо Диланов от Галиче страда от олигофрения и детска церебрална парализа по рождение. 55-годишният мъж знае само името си. За него се грижи 86-годишната му майка и почасов асистент.

Въпреки това мъжът е избирал кмет на първи тур на изборите в Галиче. „Той не разбира за какво гласува. Не може да пише”, разказа майката на Димчо – Райна. Въпреки,че страда от тежка форма на умствена изостаналост, личната асистентка на Димчо, която се грижи за него почасово, подала заявление, че мъжът иска да гласува в подвижна секция на изборите. След това избрала и кандидатът за кмет от негово име. Асистентката - Надя Мокрова от Галиче, която е гласувала за кмет от името на болния мъж, отказа да коментира случилото се. В неофициален разговор обясни, че въпреки че мъжът страда от олигофрения, имал и светли периоди. В деня на изборите, според нея, бил адекватен и й дал сигнал за кой кандидат кмет иска да гласува.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Бяла Слатина - Тихомир Трифонов, е взел решение кой има право да упражни правото си на глас в подвижна секция. „Би трябвало да има някакви здравни ограничения този гражданин да не може гласува. Според Конституцията обаче, всеки човек, който не е под запрещение и не изтърпява лишаване от свобода, има право да гласува”, каза Трифонов.

По закон общинската администрация трябвало да определи само броя на подвижните секции. А дали гласоподавателят е адекватен да взима решения, не било към тях. От ЦИК обясниха, че ако мъжът с олигофрения не е изразил собствената си воля, гласуването от негово име е престъпление. От общината в Бяла Слатина напомнят, че прокуратурата проверява колко от гласувалите на първи тур в подвижни секции, са болни в действителност и колко са псевдоинвалиди. Разследването започна, след като се оказа, че в един и същи ден, десетки жителите на Бяла Слатина са получили „болки в кръста, слизащи към крайниците”. /blitz.bg/

1 коментар
03 Ноември 2019 12:21 | Тиквун-паша
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нема ли некой ловджия да го обърка, и да му хакне едно бренеке
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар