Издирван за изнасилване на ненавършило 14 години момиче с последвал опит за самоубийство получи 13-годишна присъда 

02 септември 2020 11:09   3087 прочита


 

 
 
68-годишният Еркен А., който от години се укрива от българското правосъдие в Република Турция, бе осъден на 13 години лишаване от свобода при строг режим от състав на Разградския окръжен съд завчера. Присъдата, както и разследването на многократните изнасилвания на ненавършило 14 години момиченце, извършени от подсъдимия, бе произнесена при условията на задочното производство. 

Подсъдимият се издирва от Окръжната прокуратура в Разград от 2012 година. Еркен е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. След като било установено местонахождението му в Република Турция, българските съдебни власти отправят искане за предаването на обвиняемия, но турската страна отказва. 

Първото изнасилване на жертвата си подсъдимият извършва в автомобила си в землището на Разград на 2 декември 2010 г. Със сила и заплаха изнасилва шестокласничката, като сломява съпротивата й с удари и блъскане. Детето е оставено на грижите на баба си след развода на родителите му. Еркен познавал момиченцето, тъй като преди развода семейството й живеело под наем в негов имот. 

За времето от 11 декември 2010 год. до юни 2011 год. осъденият се съвкупил седем пъти с детето, като осъществявал престъплението по член 152 от НК винаги със сила и заплаха в автомобила си или в дома си. 

След като детето напълняло, баба му се усъмнила и го завела на преглед, който установил бременност в осмия месец. Момичето категорично отказало да разкаже за преживяното насилие, но съобщило малкото име на насилника. По настояване на баба си двете посетили отдела по закрила на детето в Разград. Момичето било настанено в дом за социални услуги и междувременно родило преждевременно. Детето й било дадено за осиновяване. 

Пострадалата била записана да продължи образованието си в друго училище и в друг град. На 28 февруари директорът на училището забелязал, че ученичката прави опит за самоубийство, като прерязала вените си с парче стъкло в класната стая. 

За системното сексуално насилие на подсъдимия Еркен над ненавършилото 14 години момиче било образувано досъдебно производство. На обвиняемия била връчена призовка да се яви за разпит на 25 април 2012 г. 

Еркен А. не се появил. Обявен бил за общодържавно издирване. След като не бил открит, той бил привлечен задочно в качеството си на обвиняем за престъпления по член 152, ал. 4, т. 1 и по член 152, ал. 3, т. 3 от НК. 

Задочната присъда на Разградския окръжен съд подлежи на въззивна проверка в Апелативния съд във Варна. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар