Искат 50 млн. лева глоба за Гриша Ганчев

08 септември 2014 13:48   4 коментара   17287 прочита


Фирмите на Гриша Ганчев направиха няколко изгодни заменки с държавата

Над 50 милиона лева глоба ще трябва да плати Гриша Ганчев заради скандалните му заменки тип кон за кокошка, показа проверка на "България Днес". Бизнесменът стана един от десетките олигарси, които преди години успяха да се сдобият с апетитни терени край морето или зимните курорти.

Срещу златните парцели благородно дадоха на държавата непродуктивни ниви и гори в затънтени краища на страната. Сделките, разписани по време на тройната коалиция, дадоха повод на ЕС да започне наказателна процедура срещу България. След три години разследване от Брюксел излязоха с решение, че при повечето от тях има непозволена държавна помощ. Причината е възможността придобитите от бизнесмените терени да бъдат вкарани в регулация и върху тях да се строят хотели. Това от своя страна вдига цената им стотици пъти в сравнение с неплодородните парцели, получени от държавата.

Според ЕС казусът има две решения. Единият вариант е сделките да бъдат моментално развалени. В случай че това е невъзможно, както преди време стана ясно, правителството трябва да поиска доплащане от бизнесмените, реализирали заменките. За да се случи това, трябват спешни промени в няколко закона. Дори решението да може да се обжалва, държавата трудно ще се вмести в двумесечния срок, отпуснат от ЕС. В случай че решението не е готово навреме, разликата в стойността на заменените гори за стотици милиони ще трябва да се плати от бюджета. Сред най-големите длъжници към държавата може да се окаже бизнесменът Гриша Ганчев.

Експерти изчисляват, че само неговите заменки може да ни струват над 50 милона лева. Подобни суми дължат и другите олигарси, въртели бизнес с властта. Врътката с горите на Ганчев започва през септември 2006 г. Тогава фирмата му "Литекс Комерс" купува няколко хиляди декара каменисти чукари, водещи се гори, в странджанското село Вълчаново. Цената е около един лев за квадрат. Две години по-късно Държавната агенция по горите изведнъж решава, че горите край Средец са й изключително нужни. Така през 2008 г. срещу 298 декара от тях "Литекс Комерс" успява да получи 100 декара други гори край Пампорово. Терените се намират в подножието на връх Снежанка в близост до известните Смолянски езера. Заради близостта си до Пампорово и бъдещия мегакурорт „Перелик“ цената на терените е десетки милиони левове, обясняват брокери.

Останалите чукари в Странджа също са вкарани в употреба от Гриша Ганчев. След още няколко заменки с държавата той се оказва собственик на стотици декари скъпоструващи гори и ниви край Несебър и Шабла.

Държавата го отнася

За да предотврати очакваните санкции, през 2009 г. ГЕРБ наложи мораториум над строежите върху заменени терени. В крайна сметка дори и взетото решение от парламента оставя вратичка, с която облажилите се бизнесмени да не останат с празни ръце.

Така в края на 2009 г. фирмата на Ганчев "Литекс Комерс" успява да ипотекира 100-те декара гори край Пампорово срещу 16 550 000 лева. Макар и със забрана за строителство, документите по сделката показват, че земята на бизнесмена е оценена на 165 лв. за квадратен метър. Впоследствие терените са прехвърлени на името на друга негова фирма, която успява да ги заложи за още 3,5 млн. Така на финала се оказва, че взетите някога за 1-2 лева на квадрат гори в Странджа му носят печалба от почти 200 лева за квадратен метър.

Така дори и някога държавата да развали заменките, горите на Ганчев ще си останат на банката кредитор, а държавата вероятно ще трябва да плати глобите за десетки милиони.
 

4 коментара
08 Септември 2014 15:11 | хахах
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

На този вестник близък до Пеевски истинското му име е "Лъжата днес".


08 Септември 2014 15:24 | еххххххххх
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Не е виновен този които яде баницата, а този които му я дава


08 Септември 2014 16:53 | пирин
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Това държава ли е


08 Септември 2014 19:54 | the hammer
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Ето защо тоя боклук плюе по Бойко!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар