Интерпол свали от издирване българина Желяз Андреев. Свободен е!

18 септември 2019 14:37   3542 прочита


Българинът Желяз Андреев, чието екстрадиране поискаха миналата година от САЩ, вече е свободен човек.

Днес той е получил официалния документ, че червената бюлетина на Интерпол за него е свалена.

Андреев беше служител в колцентър, разследван заедно с други българи за нарушаване на ембаргото на САЩ за търговия със Сирия.

Това е поредният случай, в който държавата може да защити гражданите си, заяви той пред журналисти в МС и благодари за усилията в преговорите на премиера, главния прокурор и за обществената подкрепа, която получи.

Желяз Андреев бе задържан през пролетта на миналата година по искане на прокуратурата в Маями. Арестът бе във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия и за измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони. /dnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар