Гешев с коментар за Васил Божков, Нено Димов и Цветан Василев

30 януари 2020 10:35   5 коментара   5082 прочита


Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди

„Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след акцията в Комисията за хазарта и в офисите на бизнесмена Васил Божков, предаде Нова телевизия.

Обвинител номер 1 е категоричен, че няма лични врагове и не влиза в лични битки. „Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата им е да провеждат действия за спазване на закона.

Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди, като подсъдимият Цветан Василев и като обвиняемият Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за някого, независимо каква позиция заема”, коментира Гешев. "Ако трябва ще му осигурим психическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него.

Не се срещам с олигарси. Знам какво се случва, но не е в интерес на разследването", заяви главният прокурор по отношение на днешното изказване на Васил Божков, който заяви, че се страхува за живота си. Той е категоричен, че след като съдът е преценил, че бившият министър Нено Димов е извършил престъпление и трябва да остане под стража, значи прокуратурата си върши работата.

„Фактът, че коалиционният партньор на управляващите и хората, изправени пред българския съд са недоволен от работата на прокуратурата, означава, че обвинението си върши работата. А тя не е да го харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато има доказателства за извършено престъпление. Това е индикация, че сме на прав път. Време е този криминален преход да свърши.

Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди. А именно - за всички лица, за които се съберат доказателства, да бъдат изправени пред съда. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от другите хора”, каза още Гешев. Той пососи, че Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения задочно – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба – 2 обвинения.

„Отделно той е обявен за национално издирване, издадена европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е напуснал страната”, каза още главният прокурор. „Всеки обвиняем може да си говори каквото си иска и да се защитава. Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че всеки момент ще се върнат, имало задръстване на границата. Цветан Василев обясняваше, че иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми.

Виждате, че това се върши с хора с големи финансови възможности по начин, по който никога не е правен в историята на България след 1989 година. И не само, че се прави, но се прави качествено. Това е поредно такова действие. Това не е инцидентно действие на прокуратурата, а е нейна политика в последните няколко години”, поясни Иван Гешев.

Blitz.bg

5 коментара
31 Януари 2020 10:29 | Анатоли
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Божков и Димов са пресни, ама казусът с Василев се точи 100 години вече. Ще доживеем ли момент, в който тоя човек ще бъде наказан затова, че заграби държавата и после духна с 200?! Айде, г-н Гешев, давайте, Вие сте на ход.


31 Януари 2020 11:22 | Наивник си Толя
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Гешев, шефа му тогава Цацаров, Боко, Делян, Диган са в кюпа за ограбването на КТБ.


31 Януари 2020 12:24 | Konstantinos
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дерзайте Гешев и задействайте ситуацията с прибирането на Цветанов и Божков. Прокуратурата ги чака.


03 Февруари 2020 20:37 | Анди
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Наистина е време всеки да плати цената за това, което е сторил. Цветан Василев открадна над 4 млрд. лева от парите на вложителите в КТБ, а все още се разхожда на свобода сякаш нищо не се е случило.


03 Февруари 2020 21:23 | Георги
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Василев засега се указа най-умел, хем взе парите, хем вече шеста година не могат да го приберат.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар