Гешев с горещи новини за първите проверявани за криминалната приватизация, "къщата в Барселона" и Васил Божков

04 март 2020 15:59   3 коментара   9604 прочита


Ще започнем от сделките с най-големи активи, а не стойността, на която са продадени, уточни главният прокурор

Чакам в близките дни първата порция от проверени предприятия от различни държавни структури. Едни от водещите са „Кремиковци”, „Бобов дол”. Това обяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. „Ще започнем от сделките с най-големи активи, а не стойността, на която са продадени”, уточни той, пише БЛИЦ.

„Надявам се, че разследването на приватизация ще върне голяма част от чувството за справедливост. Има неща, които няма как да бъдат възстановени. Надеждата на прокуратурата, и лично моята, е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес, ще направим всичко възможно да възстановим тази справедливост.

Разбирането на гражданите е, че тази приватизация беше криминална. Трябва коректно да се каже, че от този криминален процес получиха активи, пари широк кръг от български граждани, които сега не искат да се направи обективен анализ на този процес. Затова и се развиват тези, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, че няма смисъл... За да може да се прецени давността на всеки конкретен случай, трябва да му се направи анализ.

По отношение на следприватизационния контрол ще излязат много сделки”, посочи той. „Надявам се политиците да си свършат работата и да развържат ръцете на прокуратурата, за да направим пълни разследвания. Ще направим правен анализ на всяка една от сделките и ще установим дали има нарушения от страна на колеги”, добави Гешев. По отношение на т.нар. случай „къщата в Барселона” главният прокурор заяви, че в момента това е предмет на проверка. Изискани са информации от испанските власти.

„Ще се използват и друго канали. И по този случай няма да се правят компромиси. Ще се работи както при всички други случаи. Само така ще върнем доверието на хората. Ще извършим пълна и компетентна проверка. Трябва да покажем на гражданите, че сме обективни и работим по един и същи начин спрямо всички”, подчерта той. И добави, че каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че българският главен прокурор е една всевластна фигура, това е пропагандна теза и не е истина. „Българският главен прокурор задава целите на прокуратурата”, подчерта той.

По повод консултациите, които започна президентът Румен Радев за промени в Конституцията, Гешев заяви, че не може да го критикува, че изпълнява правомощията си. „На мен обаче не ми е ясно каква е целта на тези консултации. На мен ми прилича на нещо като: не може да няма проблем, намерете го. Не може на тези лични консултации да присъстват хора, които са заинтересовани да бъде блокирана работата на прокуратурата. Не може хора, които са едната страна в процеса, да диктуват промените, свързани с другата страна в процеса.

На тези хора целта е да бъде блокирана българската прокуратура, да й се сложи намордник, за да е безопасна за хората, които стоят зад тях. Видимо е кои са хората, които прокарват тези интереси. Всеки, който се интересува, може да го прочете”, заяви той. Що се отнася до връщането на Васил Божков в България, Гешев заяви, че това зависи не от прокуратурата, а от ОАЕ. Сърбия отказва да върне Цветан Василев, да видим какво ще реши ОАЕ за Божков”, заяви той.

„Силата на главния прокурор е, че той не е политик. Нещата, които говоря, ги вярвам. Дали ще мога да ги свърша – не мога да кажа. Но ще положа всички усилия”, подчерта той. „Аз не съм част от това, което наричат елит и номенклатура. Аз съм част от обикновените български граждани допреди 3 години, когато започнах да се издигам в йерархията на прокуратурата”, добави Гешев. „Нямам амбиции в сферата на политиката, нямам афинитет да говоря едно, а да върша друго.

Не ме е страх. Когато ме заплашват, че ще публикуват статии за жена ми, за дъщеря ми, на мен ми действа обратното – като стимул”, каза още главният прокурор. „Няма кой да ми се обади, за да ми каже какво да не правя. По едно време ми пращаха SMS-и, сега SMS-ите спряха”, каза още Иван Гешев.

3 коментара
05 Март 2020 07:26 | �������������-����������
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ГРАЖДАНИТЕ СА УБЕДЕНИ И ГО ИЗПИТАХМЕ НА ГЪРБА СИ ОТ ТАЗИ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ-ДАВАЙ ГЕШЕВ МАЧКАЙ ТИЯ ИЗРОДИ ВЗИМАЙ ИМПАРИТЕ ЩО СА УКРАДНАЛИ ПЪК И АКО ЩЕ И ЗА СЕБЕ СИ ГИ ОСТАВИ НО ДА НЕ СА В ТЯХ И ГИ НАБЛЪСКАЙ В ЗАТВОРИТЕ ДА ГИ ОБИЖДАТ МАНАФИТЕ.


05 Март 2020 19:33 | ���������
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Само дето Гешев е майка за едни престъпници и мащеха за други.


06 Март 2020 20:53 | Георги
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Цветан Василев продължава да държи челното място за най-голям бандит на държавата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар