Германските власти ни върнаха безценен артефакт от II-III век

24 май 2013 13:58   4575 прочита


Германските власти ни върнаха безценен артефакт от II-III век, изнесен тайно от България от наши иманяри. Става въпрос за уникален сребърен барелеф, наречен Дунавски ездач. Той е бил предаден от държавния секретар за наука и изкуство на провинция Ингмар Юнг на консула на Република България във Франкфурт на Майн Иван Йорданов сряда, пише "Телеграф". В скоро време той ще бъде върнат у нас от д-р Николай Марков от Националния исторически музей.

Експертите предполагат, че това е плакет на таен култ, който е бил разпространен сред римските военни и би могъл да бъде сравнен с днешните масонски ложи. На него е изобразено женско божество, загърнато в було. В двете си ръце богинята държи юздите на коне, които са разположени заедно с ездачите си вляво и вдясно от нея.

Плакетът е бил намерен при обиск в къщата на бивш полицейски служител в централната част на провинция Хесен още през 2007 г. Размерите на реликвата са 8,2 см на 13,1 см. Осемте й фрагмента са части от единна композиция. Експертите са категорични, че барелефът е продължавал нагоре и надолу. При обиска в дома на полицейския шеф са били открити общо 17 "дунавски конници".

източник: blitz.bg


Още за: власти   артефакт   музей   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар