Директорът на ПСС: Ако имахме хеликоптер, спасителната акция щеше да приключи за час  

03 януари 2021 11:13   6 коментара   6475 прочита


 
Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев в "Тази неделя" по БТВ. 

„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа“, каза Нешев. 

„Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат? “, попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя. 

Що се отнася до причините за тези инциденти в планината, особено през последните дни, те „са комбинирани. Подценяване на условията в планината и липса на информация за условията там. През последната година планините са пълни с хора, търсят начин да се раздвижат“, каза Нешев. 

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е загинал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба. 

.

6 коментара
03 Януари 2021 12:38 | СЕЛСКИ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПЪРВО Ф 16 ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.


03 Януари 2021 14:53 | Наблюдаващ:
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Ама какви хеликоптери бе, какви пет лева?! Най-напред ще направим магистралите, после ще мислим за хеликоптерчета, за болници, за хората... Знаете ли като положим 9см. асфалт вместо 10 см. колко ще си спестим за нощните шкафчета??? -Не знаете! Затова си мълчете! Без хеликоптери ще си уплътнявате работното време по-добре.


03 Януари 2021 16:44 | джоро
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

да, ама от бсп предпочитат да има машини за гласуване вместо хеликоптер! това са най безсмисленото харчене!


03 Януари 2021 18:36 | Не е съвсем така!
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Не само БСП иска машини за гласуване! С номерата на Бойко много хора предпочитат машинно гласуване, макар че едва ли ще има спасение от гербаджийските копои. Но можеше да се направи един километър по-малко от магистралата, та да имаше поне един медицински хеликоптер.


03 Януари 2021 18:48 | Иван
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Те поГЕРБиха България.


04 Януари 2021 12:08 | Д-р Бренди
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Хеликоптер имаше ама никой не иска да плаща и ората го продадоа.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар