Да търгуваш със здравето! Шефката на болницата в Раднево обвинена за пране на пари 

24 февруари 2020 07:13   1 коментар   4172 прочита


 Постоянен арест постанови Окръжният съд в Стара Загора за управителя на общинската болница в Раднево МБАЛ "Доктор Димитър Чакмаков" и двама нейни подчинени. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. 

По искане на Окръжна прокуратура - Стара Загора е водено разследване от Сектор "БОП" - Стара Загора за извършено престъпление - пране на пари, осъществявано от лица, работещи в радневската общинска болница. 

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършени други престъпления - безстопанственост и длъжностно присвояване. 

Срещу управителя на болницата д-р Мая Узунова е повдигнато обвинение за присвояване на средства в особено големи размери, а останалите са обвиняеми за пране на пари. 

С мярка "домашен арест" е напусналата преди седмица здравното заведение главна счетоводителка Мария Атанасова. В ареста са още началникът "ТРЗ" и "Личен състав" Марта Стефанова и Слави Иванов, служебен шофьор. 
Постоянните мерки могат да бъдат обжалвани пред Апелативната прокуратура в Пловдив, заседанието е насрочено за 5 март. 

Проверката на общинската болница в Раднево започна след два сигнала до прокуратурата и ДАНС от кмета на Раднево д-р Тенчо Тенев и председателя на местния общински съвет д-р Румен Йонков. През миналата седмица имаше протест на медицинските работници, които вече два месеца не са получавали заплати. 

Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба - София, като продължава с извършване на активни процесуално-следствени действия. 

www.dnes.bg/

1 коментар
24 Февруари 2020 08:47 | Стефанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Заглавието на написаното изразява възмущение - как така ще се търгува със здравето на хората? Правилно. Но кой търгува? Търговецът, разбира се. Но я да видим - почти всеки втори-трети доктор у нас е "ЕТ"-еди кой си. Следователно системата ни на здравеопазване е сбъркана. В дълбоката си същност тя е комерсиална. А как се печели при търговията? Първо с оборот - повече продадено/чети медицински интервенции/. Но това най-често води до влошаване на качеството. Второ - чрез вдигане на цената. Но това не е удачно за бедния български народ. Извод - в България медицината се продава, като това е продажба по принуда/купувача няма избор - или купува или умира/. Както има сфери с критично значение за националната сигурност, там трябва да се включи и здравето на българина. Тоест, здравеопазването да стане отново 100 % държавно, а медицинските служители да станат държавни служители с реален контрол и взискателност/както в службите за сигурност/. Защото има ли по важна сигурност от здравето на хората?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар