Цивилни полицаи дебнат копърки: Три бона глоба и отнемане на книжката заплашват таксиджиите

02 март 2024 12:37   1 коментар   5226 прочита


Полицаи под прикритие дебнат незаконните таксита на руската „Максим“, които вече действат чрез мобилното приложение Tuda.

Ченгетата били цивилни и като граждани си поръчвали превоз през приложението, представяйки се за обикновени пътници. Това е единственият начин да наложат глоба за незаконен превоз на пътници – като хванат извършителя на място.

Шофьорите на нелегалните таксита са доста наплашени, тъй като санкциите са много солени – 3000 лева глоба и отнемане на книжката. Заради дебнещите полицаи под прикритие водачите са се изхитрили и мнозина от тях обявяват през приложението неверни данни за автомобила си – марка и регистрационен номер.

Така пътникът чака например BMW, защото така му казва приложението, но в крайна сметка пристига Opel. Идеята е, когато дойдат на адреса, шофьорите да могат да избегнат капана на ченгетата в последния момент, като решат въобще да не ги качат, уж са случайно минаваща кола. Действаме по интуиция, обясниха водачи.

Незаконните таксита на „Максим“ бяха забранени официално през 2019 г. от Комисията за защита на конкуренцията. Оттогава превозите се извършват под друго име чрез мобилното приложение Tuda.

Пътниците прибягват до услугите на незаконните таксита най-вече заради по-ниската с около 30% цена. Например курс, за който жълтите коли вземат 25 лева, през Tuda излиза 17. Една от причините е, че нелегалните таксита действат изцяло в сивата икономика и не плащат данъци. Водачите използват собствени коли, а поръчките минават през приложението без участието на диспечер, от което също се пестят разходи.Телеграф/София Симеонова


Още за: таксита   полицаи   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
03 Март 2024 19:43 | ЕЛЕЗОВ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

САМОСЕЗИРАЙТЕ СЕ Ченгета и Кмет - в Предел махала и на кръстовището пред закусвалня, Черпака, в Благоевград от години има цигански менте-таксиджии с частни коли, без обозначения чакат там на незаконна пиаца и си карат на черно !!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар