Човешка или технологична грешка – версиите за взрива в "Арсенал"

15 май 2020 15:12   2527 прочита


Двама души леко пострадаха при инцидента

Човешка или технологична грешка са сред обсъжданите версии са взрива вчера в оръжейния завод „Арсенал“. При инцидента двама работници леко пострадаха. В момента те са под домашно лечение. Служителите са разказали, че експлозията е станала към 11:30 ч. в помещение, в което се намира смесител за производство на смес за димни гранати. Преди инцидента те са подготвили машината за работа. При разбъркването на сместа е започнал да излиза дим.

От образувалото се налягане – капакът на машината първо се е напукал, а след това е изхвърчал. „Запалване с малко материални щети, запалването е предизвикано от смес, димна смес, която за много кратко време отделя голямо количество пушек. Няма какво друго да кажа, освен че си имаме направена група, която ще разследва причините за този инцидент, който за нашите мащаби е дребен. Аз съм 99,9% убеден, че това е човешка грешка, но това ще го докаже комисията, когато си свърши работата“, коментира генералният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев пред bTV.

В резултат на взрива има нанесени материални щети по помещението, в което се намира смесителят, липсва покривната му конструкция. Съседните сгради също са пострадали от експлозията. „Очевидно е, че капакът на този смесител се е отделил и е разрушил конструкцията на тавана на сградата. Има поражения и в самия цех, вътре по цялостната конструкция. Работи се по няколко версии, както технологични причини, така и евентуално човешка грешка. На този етап не е коректно да се посочи определена причина, тъй като предстои назначаването на взривотехническа експертиза“, уточни още окръжният прокурор Дичо Атанасов пред медията. /blitz.bg


Още за: взрив   зресенал   завод   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар