Ќовините на югозападна Ѕългари€
“рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап ƒомашен мехлем разрушава шиповете
   –егистрац舫абравена парола

÷ацаров с ексклузивен коментар за ученика, вербуван от »ƒ»Ћ


14 юни 2019 09:46   2065 прочита16-годишни€т младеж, хванат да подготв€ бомба за терористичен акт в ѕловдив, доброволно е приел исл€ма. ¬ербовчикът му е от държава в —еверна јфрика. “ова стана €сно от коментара на главни€ прокурор —отир ÷ацаров пред медиите след участието му в заседанието на ресорната парламентарна комиси€, където той представи отчета на прокуратурата. ¬ербовчикът е от арабски произход.

”становен е цели€т контакт, установено е стъпаловидното градиране на вербуването, об€сни обвинител номер едно.  омуникаци€та е ставала през »нтернет. ј за момчето е категоричен: "“ова не е терорист." —луча€т обаче бил класически пример за това, за което досега само сме чували и чели. ÷€лата комуникаци€ разкрива как става вербуването. ѕърва стъпка е въвеждане в ценностите на исл€ма. “радиционни€т исл€м, мирни€т исл€м е много мирна, много отдадена религи€, по€сни —отир ÷ацаров. «апочнало се е с основните стълбове на исл€ма. —тигнало се до един момент, в който детето само решава да приеме исл€ма. Ќе го е направил канонически.

—ледващата стъпка показва какво е задължението на всеки истински мюсюлманин. “о градира от това да твори добрини всеки ден, до това да унищожава неверниците, разкри още главни€т прокурор. —лед това се е започнало с изпращането на клипове, на които първоначалната реакци€ на детето е била отвращение и уплаха. —лед това са му изпращани послани€, че един истински мюсюлманин тр€бва да унищожи поне един неверник. —ледват инструкции за бомбата. “ова момче не е и не може да бъде терорист, по€сни още —отир ÷ацаров. Ќеговото поведение и откритите вещества са резултат на целенасочено вли€ние, каза той.

—поред детето едва ли е щ€ло да тръгне да осъществ€ва терористичен акт с пълното съзнание на истински терорист. Ќо ние не бихме могли да знаем каква ще е следващата стъпка, изтъкна главни€ прокурор. Ќе е €сен какъв би бил отговорът на детето на последното искане, по думите му. —емейството на детето е с ценности, с грижа за децата и с добро материално положение.

»зпов€два христи€нските ценности, но имало данни в миналото в рода си да са имали роднина, който изпов€два мюсюлманската религи€. “ова обаче, по мнението на ÷ацаров, н€мало отношение към случа€. ќблъчването започвало много разумно и много целенасочено. ≈два след като се приемат ценности на исл€ма, се преминава към следващото ниво на вербуване. ¬ъпросът е ще издържи ли детската психика на тази финална инструкци€: "тази смес с пирони иди и € постави н€къде", см€та обвинител номер едно. ћного трудно би могло да се установи дали други деца са били подложени на подобно вли€ние. Ќ€ма как да се направи пълен мониторинг върху ц€лата интернет комуникаци€.

÷ацаров е доволен, че дейността е прекратена навреме и е предотвратена възможността детето да мине на следващото стъпало. –азпоредбите на закона ще бъдат приложени, според уверението му. » още нещо стана €сно - в един етап родителите на детето разбрали с какво се занимава. ¬идели и подготв€ните вещества за бомбата. ≈кспертите от —ќЅ“ са категорични, че е имало пълна готовност за самоделно взривно устройство. Ќа 8 юни стана €сно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. «адържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в ѕловдив.

јдвокатът на момчето ≈мил ¬елинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани н€кого или да предизвика взрив. ¬ътрешни€т министър ћладен ћаринов подчерта, че пром€ната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас. Ѕивши€т главен секретар на ћ¬–  алин √еоргиев пък изтъкна, че Ѕългари€ е застрашена от тероризъм, колкото вс€ка една друга страна. ћалко по-късно ƒј«ƒ се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишни€ младеж в публичното пространство.

ѕричината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. “ова предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случа€ остро реагираха ƒържавната агенци€ за закрила на детето (ƒј«ƒ) и јсоциаци€та на европейските журналисти у нас. ќт сво€ страна премиерът Ѕойко Ѕорисов коментира, че службите не са виновни за теча на информаци€. Ѕорисов за€ви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатори€ на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в —арафово./Blitz.bg

ќще за: младеж  акт  ѕловдив ќще от: —ин€ лампа

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.