Българка измами шефа си в Германия, но съжали жестоко

22 януари 2021 23:26   4876 прочита


Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 45-годишната Анна С. заради разследването

Българка, измамила с почти 1000 евро свой евентуален работодател, ще бъде съдена в Германия, а присъдата, която може да получи, е до 10 години затвор. Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 45-годишната Анна С. заради разследването за измами. Тя е обявена за международно издирване във връзка с издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Районния съд в Меминген на 02.11.2017 г. Анна С. е задържана на 12.01.2021 г. от служителите на РУ-Провадия.

Компетентен да разгледа искането за екстрадиция е окръжният съд по местоживеене на лицето – в случая Окръжен съд-Варна. 45-годишната българка се издирва от германските власти по обвинение, че в периода 28.11.2016-30.11.2016 г. е извършила три измами и два опита, като е присвоила 930 евро. На 28 ноември 2016 г. Анна С. се свързала с работодател в Марктобердорф, пуснал обява, че търси кухненски работници за ресторанта си.

Поискала му 150 евро за самолетен билет, които той превел още същия ден. На следващия ден Анна отново позвънила на бъдещия си работодател в Германия и поискала още 280 евро, за да мине границата, на която била спряна заради стари финансови задължения. Исканата сума отново й била преведена веднага. По-късно същия ден получила допълнително 500 евро, след като мним митнически служител се обадил на ресторантьора, за да му обясни, че без тази сума Анна не може да напусне България.

С подобни сценарии били направени още два опита за измама. Според германския НК престъплението се наказва с „лишаване от свобода“ до 10 години, докато по българското законодателство е предвидено от 1 до 6 години затвор, уточнява БНТ. Пред съдебния състав на Варненския окръжен съд Анна С. отказа да бъде доброволно екстрадирана. Тя обясни, че се грижи за болната си сестра и е трудово заета и помоли да не бъде трансферирана.

Варненският окръжен съд обаче прецени, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 45-годишната Анна С. и затова тя ще бъде предадена на германските власти. Потвърдена беше и наложената й най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ до предаването й на съответните компетентни власти на молещата държава. Определението на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен срок./Blitz.bg
 


Още за: българка   съд   Германия   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар