Българин е арестуван с 23 килограма марихуана в САЩ

26 юни 2016 11:30   1 коментар   3703 прочита
Николай Терзиев
Николай Терзиев


Николай Терзиев

Николай Терзиев бил сътрудник на ФБР по дело срещу 17 българи? Грозят го 15 години затвор

Българинът Николай Терзиев е арестуван за пренасяне и притежание на 50 паунда наркотици - близо 23 килограма дрога в Уайоминг, Съединените американски щати. Той е задържан от щатския полицай Брок Уейтцел за съмнително поведение на пътя. Още за случая - от наш кореспондент в Щатите.

Униформеният служител на реда забелязал, че колата на 44-годишния нашенец – миниван „Форд Еколайн“, се движи с 50 мили в час при позволени 75 на извънградски път. Полицаят последвал колата и междувременно направил проверка в компютъра на форда в Калифорния.

След като не открил подобна регистрация, Уейтцел спрял българина и забелязал по номера, че колата му е регистрирана в щата Илинойс. Направил нова проверка, но и тя не показала резултат.

Служителят повикал подкрепление и полицейско куче, обучено да надушва наркотици.

По поведението на животното полицаите разбрали, че има наличие на дрога, и след претърсването на автомобила открили 50 паунда марихуана скрита в каросерията на минивана.

Според адвоката на българина Ленард Каумо в съда клиентът му ще пледира за невинен по обвиненията. Защитникът твърди, че ще подаде молба с искане спирането на Терзиев и претърсването на автомобила му да бъдат обявени за незаконни. Обяснението му за подобен ход е, че щатският полицай нямал основателна причина да спира клиента му. Адвокатът смята, че шофирането с по-ниска от максималната скорост не е достатъчна причина за подобна проверка.

Според съдебните документи обаче липсата на регистрация на форда може да се приеме като основателна причина за спирането.

При задържането на Николай Терзиев му е определена гаранция в размер на 30 000 долара. Срещу него са повдигнати и две обвинения за углавни престъпления – за превоз и притежание на наркотици.

Ако бъде признат за виновен, сънародникът ни, който живее в чикагското предградие Гленвю, може да получи присъда до 15 години затвор.

Георги Мартов - Мицубишито

Изпържил Георги Мартов - Мицубишито?

Според някои медии отвъд Океана, точно Терзиев е бил един от хората, помогнали на ФБР да разплете случая около престъпната група на Георги Мартов - Мицубишито в Чикаго. Сложните схеми, измислени от българите, лъснаха благодарение на тайни записи, направени с помощта на човек “отвътре”

Мащабното разследване на федералните служби на САЩ продължи близо три години, след което бяха арестувани 17 души за пране на пари, двама от които в България. Съдебните документи по делото „Мартов“ показват записани от ФБР и ДАНС 12 000 телефонни обаждания на членове на групата в разговори помежду им. Част от подслушаните записи са подбрани и описани в рамките на шест месеца, а

преводът им струва близо 30 000 долара

Елица Хайтман ще трябва да провери и потвърди верността на записите срещу заплащане от 52 долара на час. Няколкото души, които са имали достъп до тези аудио доказателства, са на мнение, че точно Николай Терзиев е провокирал тартора на групата Георги Мартов - Мицубишито да говори с подробности за измамната схема. Подслушвани са официално и двата мобилни телефона на лидера, стоял начело на схемата. Съдебните документи показват, че като доказателства на американските федерални служби за сигурност в делото са включени 180 диска със записи на разговори. Те са само най-важната част от записаните 12 000 разговора. Част от тях са от подслушани обаждания, други са направени с помощта на свидетел, който е носил микрофон. Точно този свидетел е бил обвиняемият по новото дело за пренос и притежание на дрога Николай Терзиев. Трима от обвиняемите по делото „Мартов“ за пране на пари – Димо Дешков, Николай Тодоров – Никеца и Радослав Павлов вече се признаха за виновни и излежават присъдите си

Дешков получи наказание 15 месеца затвор, тъй като е един от най-малко виновните в престъпната схема за източване на пари. Част от обвиненията му отпаднаха заради факта, че българинът призна пред съдия отвъд Океана, че е виновен. Министерството за национална сигурност го депортира и екстрадира от Америка, тъй като останал след студентска бригада в САЩ и е живял с нелегален статут. Радослав Павлов бе арестуван в София и екстрадиран в Щатите заради участието си в групата за източване на кредитни карти.

Прокуратурата препоръча за него присъда от 41 до 52 месеца заради вида на престъплението и сумата на щетите, както и взе под внимание самопризнанията и бъдещото му сътрудничество с американските власти. Павлов ще трябва да излежи две-трети от това, което съдът реши. Това означава, че той вече е излежал наказанието си и ще бъде екстрадиран обратно в България. Николай Тодоров - Никеца също е депортиран в България.

В съдебната зала стана ясно, че ФБР разполага и с втори информатор в групата на Мартов, който все още не е идентифициран, и за него не е изтекла информация в обществото. Все още не е ясно какво точно е правил в цялата криминална организация арестуваният за притежание и транспортиране на 23 килограма дрога Николай Терзиев. Той обаче явно е успял да се договори със служители на ФБР срещу признание и да не излежи тежка присъда заради по-леките си провинения, в сравнение с останалите българи от престъпната група. Все пак скандалите около него тепърва ще се увеличават, като се има предвид, че официално процесът започва на 3 октомври 2016 г. Дотогава се очаква повечето от обвинените да сключат сделка с прокуратурата и да признаят вината си в схемата за източване на кредитни карти.

Нашенецът има няколко предишни ареста, единия - за домашно насилие

Тезата на адвокат Ленард Каумо е, че по времето, когато е спрян от полицая, Терзиев се е връщал от Калифорния, където гостувал на свои роднини. Точно този щат пък е известен с отглеждането на канабис и е обявен от доста медии като мястото на новата „зелена треска“ в Америка. В някои райони там се отглежда огромно количество от растението и това е разрешено от закона, но само за медицински цели и само за определен брой стебла.

Пренасянето на дрогата към други части на Америка е много доходоносно, макар и незаконно – цената на един паунд в Калифорния струва между 1800 и 2000 долара. В Илинойс пък цената на същото количество скача на едро на 2500 долара. Обвинението ще настоява, че емигрантът е заловен именно в опит за продажба, при която се е пробвал да спечели от разликата в цената и на дребно, и на едро.

Николай Терзиев е известен на американското правосъдие отпреди няколко години, когато отново е имал сблъсък със закона в САЩ. Той има и няколко предишни ареста – през 2012 г. и 2013 г., като един от тях е за домашно насилие. Вестник Шоу,цитиран от Блиц

1 коментар
26 Юни 2016 12:39 | ...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А у нас такива ги съдят условно или най. много на година две затвор. Затова наркопроизводството и пласьорството у нас е в разцвет. Дори политици и полицаи се занимават с това и забогатяват
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар