Бруталният „зомби наркотик” масово взима жертви по цял свят, идва ли към България?

03 октомври 2017 12:05   1 коментар   11435 прочита


Солите за баня или т.нар. „флака” причиняват ужасяващи халюцинации и водят до психоза

Сравнително нова синтетична дрога е на път да залее „черния пазар” на наркотици и у нас, след като заради нея вече има множество смъртни случаи в Бразилия, САЩ и Европа. Така наречените „соли за баня”, познати с уличното им име „флака”, са поредният и най-нов бич в очите на закона.

Този наркотик, който в научните среди е известен с благозвучното име Алфа-Пиролидинопентиофенон, има изключително опасни ефекти върху човешкия организъм и може да се приема по всички познати на човека начини. Проблемът при употребата му е, че е много трудно да се уцели точната доза на приемане, а фактът, че се произвежда в домашни условия, го прави в пъти по-опасен, тъй като произходът му е неясен.

Какво всъщност се случва с мозъка, когато е на флака? Най-безобидният ефект е завишена температура. Това обаче е нищо в сравнение с силните халюцинации и параноя, които причинява. Флаката е популярна сред младите по цял свят, тъй като има ефекти, наподобяващи тези при приемане на кокаин, но струва в пъти по-малко.

От ОД на МВР-Бургас съобщиха за Флагман.БГ, че флаката и солите за баня не са масово срещани нито в областта, нито в България. Преди години техни производни са били продавани свободно в Слънчев бряг, но органите на реда много бързо са успели да ги конфискуват и да ограничат разпространението и популяризирането им.

Основен проблем в борбата с този нов бич за младежта е фактът, че той спада в категорията „дизайнерска дрога”. Това означава, че контролните органи могат да забранят неговата употреба, производство и разпространение, но една обикновена и съвсем безобидна на пръв поглед промяна в химичната му формула, отново го изважда легален на улицата.

Припомняме, че преди години в САЩ имаше няколко фрапиращи случая на убийства посред бял ден, придружени с актове на канибализъм. Престъпниците буквално ядяха от труповете на току-що убитите си жертви. Всички тези ужасяващи престъпления бяха извършени от хора, предозирали именно с варианти на флаката, който тогава беше наречен от медиите с подобаващото име „зомби наркотикът”.


Още за: жертви   наркотик   случаи   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
12 Ноември 2017 19:17 | светослав
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ами да дойде ша станем зомбита :Д :Д ;д
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар