Брендо прибира 500 бона от държавата

29 септември 2015 10:22   1 коментар   9720 прочита


Показания на свидетелка, дадени на вчерашното заседание, почти сигурно ще доведат до оправдателна присъда на Брендо и по обвинението за пране на пари, прогнозираха пред "България Днес" юристи. Само преди седмица съдът в Италия отмени 20-годишното му наказание за наркотрафик заради липса на доказателства. Така на практика соченият за Кокаинов крал излезе с чисто досие от сблъсъка си с правораздавателните органи.

Шокиращата развръзка му дава възможност сега самият той да заведе дело срещу държавата заради продължилия му над две години арест.

"Щом оправдателните присъди станат факт, Брендо е в пълното си право да иска властите да го компенсират, както всяка година правят десетки обявени за бандити. За подобни срокове на задържане като неговия обезщетението може да достигне и 500 хиляди лева", обясни адвокат, печелил подобни дела.

Евелин Банев и неговите защитници не пожелаха да коментират дали планират подобно дело. Самият той след повече от година в нелегалност вчера отново се появи публично. Поводът бе стартиралият отново процес за пране на 11 млн. евро в Софийския апелативен съд. По него заедно с Брендо подсъдими са брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Сагата по случая се точи вече три години.

Свидетелката Виолета Цекова скри лицето си на влизане в залата

На първа инстанция Банев получи 7 години и половина затвор, а останалите се разминаха с условни присъди. Тогава магистратите изрично посочиха, че доказателствата са само косвени. Липсата на преки улики стана повод Софийският апелативен съд да оправдае Брендо и компания. На трета инстанция пък Върховният касационен съд върна делото обратно заради допуснати груби процесуални нарушения. Така процесът вчера стартира наново в Апелативния съд.

Минута преди да започне заседанието, Брендо влезе тичешком в залата със сива шапка, слушалки в ушите и тъмни очила. На лицето му грееше доволна усмивка. Поведението му подсказваше, че очаква отново да чуе присъдата невинен. Увереност в успешния край демонстрира и защитата. След кратка суматоха започна разпитът на единствената призована свидетелка - Виолета Цекова. Тя е съпруга на наркобоса Ивайло Атанасов-Хаселбарт, който в Барселона е известен като "краля на кокаина".

Прякорът му е лепнат, след като бандата му успява да прехвърли десетки тонове кокаин в Европа. Част от реализираните печалби впоследствие са изпирани от Брендо, твърди прокуратурата. Схемата е разкрита преди време от испанските власти, а Хаселбарт и жена му са вкарани в затвора. По време на тамошното разследване сред заподозряните е и Брендо, но доказателства срещу него не са открити. След като Испания осъжда Хаселбарт, родната прокуратура, използвайки уликите, също прави опит да докаже, че Банев е прал парите на наркобоса.

Заради наличните само косвени следи това е възможно единствено ако Хаселбарт и съпругата му го признаят лично, обясняват юристи. Вариант, който на вчерашното заседание така и не се случи. Нещо повече - Виолета Цекова разби на пух и прах очакванията на родното обвинение. Напук на твърденията в обвинителния акт Цекова заяви, че не познава Брендо и тримата му роднини - жена му, балдъзата и брат му. Не потвърди и обвиненията, че е правила преводи на пари към Брендо, които той е препирал чрез покупка на скъпи часовници.

Същото нещо преди време на разпит обяви и съпругът й Ивайло Атанасов-Хаселбарт, което пък даде повод на съда да обяви Брендо за невинен. След като версията на Хаселбарт бе потвърдена от жена му, е почти сигурно, че такава присъда ще издаде и сегашният съдебен състав, прогнозират юристи.

Без каръшкия каскет

На вчерашното заседание Брендо се появи без традиционния си каскет, който неизменно носи от началото на процеса срещу него. Според запознати причина за промяната е предсказанието от врачка, че за да се обърне съдбата, трябва да направи промяна в себе си. Наред с увлеченията по будизма Банев избрал и да се раздели с каскета си. /bgdnes.bg

1 коментар
29 Септември 2015 17:43 | Море соколеееее
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

.народа мизерства тея с милиони си играят ... Па тея бунаци в съда и прокуратурата не мога да осъдят едно копелеце дето им е плащало НЕ БЪДЕ ЛИ УБИТ ОТ НАРОДА НЕКОЙ ПРОКУРОР ДЕПУТАТ КМЕТ ИЛИ ОТ ТОЗИ СОРТ НЯМА ДА СЕ СТРЕСНАТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ГРАБЯТ И ДА МИЗЕРУВАМЕ С ПО 400лв това е
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар