Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики ƒомашен мехлем разрушава шиповете 
   –егистрац舫абравена парола

јрестуваха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от Ќќ», прибирала пари за стаж за пенси€


3 декември 2019 15:35  1 коментар   7350 прочита«аедно с дъщер€ си и с мъжа си "ужилили" 18 пенсионери


≈лементарна, но много ефективна схема на 62-годишна бивша служителка на Ќќ» е разбила »кономическа полици€ ѕловдив. 

—лужителката, напуснала Ќационални€ осигурителен институт през 2009 година, е започнала частна практика като управител на пловдивска фирма, занимаваща се с пенсионни услуги, съобщи Trafficnews.bg “€ се занимавала с консултантска дейност и комплектовала нужните документи за вземане на пенси€ от гражданите. ’ората, на които не достигал осигурителен стаж, давали пари на жената, за т.н. плащане за стаж с цел придобиване на необходими€ за взимане на пенси€. ѕарите обаче жената задържала за себе си и състав€ла неистински документи по образец ”ѕ-30, представл€ващи удостоверение за осигурителен (трудов) стаж към фалирали фирми или такива, които не вод€т архив за служителите си. 

—ъс схемата жената е ощетила Ќќ» с над 3 милиона лева. «а момента е установено, че ощетените лица, доверили се на измамниците, са 18. “е давали суми на жената в размер между 3000 и 16 хил€ди лева. 

∆ената, нейната дъщер€, ко€то и помагала със състав€не на неистинските документи, и мъжа, с който т€ живее на семейни начала, са арестувани вчера /02.12.2019 година/. Ќа тримата са повдигнати обвинени€ за измама в особено големи размери, както и за състав€не на неистински документи. 

"ѕрекратихме едно безпрецедентно източване на фондовете заради неправомерно отпусканите пенсии на тези лица. ўетата на този е етап е над 3 милиона лева", за€виха на съвместна пресконференци€ „авдар √рошев, районен прокурор на гр. ѕловдив, старши комисар …ордан –огачев, директор на ќƒ на ћ¬–-ѕловдив и ƒимитър ѕехливанов, прокурор в –айонна прокуратура-ѕловдив.

јрестуваната служителка, ко€то е на 62 години, е започнала работа в Ќќ»-ѕловдив в далечната 1985 година. Ѕила е уволнена през 1992, но съдът отменил заповедта. ѕрез 1994 жената се върнала в институци€та и напуснала по свое желание през 2009 година. ƒнес стана €сно, че преди да си тръгне т€ е откраднала досиета на 269 души. “ези преписки са намерени в мазето ѝ, като след ревизи€ в Ќќ»-ѕловдив, липсата им е станала €сна. “ака н€ма документи, които да засекат реалната осигурителните истори€ на тези граждани. 

»змамата е извършвана по лини€ на т.н. платен стаж. √ражданите, които не са имали необходими€ осигурителен стаж за пенси€, са упълномощавали служителката и лицето, с което т€ живее на семейни начала, да го закуп€т от т€хно име при изготв€не на всички документи са пенси€. ∆ената е взимала парите с уговорката, че ще заплати недостигащи€ им стаж в Ќјѕ, но в същото време ги е задържала за себе си.  ъм момента са известни 18 такива случа€, т.е. присвоени средства на 18 души, които са на обща стойност около 125 000 лева. 

«а да успее все пак да събере нужни€ наръч от документи за пенсиониране, служителката и нейната дъщер€ са състав€ли неистински документи от името на н€колко фирми, които са фалирали или не вод€т архив за трудилите се при т€х. “ези документи /”ѕ-30/ са с цел да осигур€т липсващи€ стаж на хората и той да се допълни до необходими€ за вземане на пенси€. ѕреправ€ни са и трудови книжки, които са били непълни, а на други са чисто нови. “ака с фалшивата документаци€, Ќќ»-ѕловдив за отпуснали над 3 милиона лева на хора, които н€мат право да взимат пенси€. 

—хемата е върв€ла изключително успешно, което е накарало служителката и нейното семейство да се опитат да разшир€т сво€та дейност не само на територи€та на “ƒ на Ќќ»-ѕловдив, но и в други градове. 

ѕо време на вчерашната реализаци€ на »кономическа полици€ са претърсени 6 адреса в ѕловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособи€, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш. 

“епърва ще се установ€ва дали има и други засегнати лица. ѕредстои прокуратурата да поиска посто€нен арест на задържаните лица. «а така повдигнатите обвинени€, законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискаци€ на имуществото.

 ќще от: —ин€ лампа
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

3 декември 2019 17:15 | гражданин
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

 Џƒ≈ ≈  ќЌ“–ќЋј? Ќј… - ¬≈–ќя“Ќќ “я ≈ –јЅќ“»Ћј —  ќЋ≈∆ »“≈ » ќ“ Ќќ». ¬Џ¬ ¬—»„ » √–јƒќ¬≈ √» »ћј “ј »¬ј »«ћјћ».
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.